Home » Diabetes » Triatlet trods diabetes: Andreas Petz lader ikke sygdommen diktere livet
Andreas Petz

Triatlet trods diabetes: Andreas Petz lader ikke sygdommen diktere livet

Fysisk aktivitet er en vigtig del af diabetesbehandlingen for Andreas Petz, der deltager i de største triatlonstævner verden over.

Sport har altid været en stor del af den 45-årige Andreas Petz’ liv. Som helt ung var det håndbold og fodbold, der fyldte fritiden, og som 17-årig begyndte han at løbe maratonløb. Dengang hørte han for første gang hørte om triatlon, og det greb øjeblikkeligt hans interesse. Op igennem 20’erne stod den på intensiv løbe-, cykel- og svømmetræning i det sønderjyske, hvor Andreas Petz er vokset op og stadig slår sine folder. Træningen var blevet til mere end blot en fritidsinteresse.

Kvalifikation til Ironman Hawaii

Det kulminerede i 1999, da han som 27-årig amatørtriatlet kvalificerede  sig til verdensmesterskabet i Ironman på Hawaii, hvor professionelle og amatører kæmper side om side. Han havde kørt et flot kvalifikationsløb og havde derfor høje forventninger til Hawaii-løbet. Men da han efter svømmeturen på 3,8 km satte sig op på cyklen på stillehavsøen, var der noget galt. ”Da jeg sad på cyklen, var det som om, mine lår blev tykkere og tungere. Jeg endte med at gennemføre løbet i en tid, der var noget langsommere end i kvalifikationen. Da jeg kom hjem, gik jeg i gang med vintertræningen, for jeg ville gerne til Hawaii igen sæsonen efter,” siger Andreas Petz.

Diabetesdiagnose som 28-årig

Det næste års træning var en blandet fornøjelse for triatleten. Nogle gange præsterede han godt, mens han andre gange blev sat fuldstændig til vægs. Han blev også tyndere, selv når han ikke trænede, og han blev meget tørstig og skulle ofte tisse. Når han underviste i spinning, fik han krampe. Det endte med, at han fik taget blodprøver hos lægen, og dommen var klar. Blodsukkeret var alt for højt. Han havde i en alder af 28 år fået type 1-diabetes.

Fysisk aktivitet med blodsukkeret i balance

”Jeg var selvfølgelig meget overrasket, men jeg besluttede mig hurtigt for, at det ikke måtte gå ud over mit liv. Jeg ville fortsat være fysisk aktiv og dyrke triatlon på højt niveau,” siger Andreas Petz. Han begyndte så småt at prøve sin krop af. Løb og cyklede, lavede hyppige blodsukkermålinger for at se, hvordan kroppen reagerede på fysisk aktivitet. ”Jeg havde altid masser af kulhydrater med mig, så jeg kunne sørge for hele tiden at holde blodsukkeret i balance. Det gjaldt om at sætte tingene i system,” siger Andreas Petz.

Hver enkelt diabetiker skal sammen med sin læge og diætist finde den bedste behandlingsform.

For mange diabetikere kan det være en udfordring at holde blodsukkeret i balance. Det gælder ifølge triatleten om at lære sin krop at kende. Og det kan tage tid. Andreas Petz brugte nogle år på at finde ud af det. Han måtte opgive nogle stævner, fordi han ikke følte sig mentalt rustet til at kunne stå distancen. Men med tiden gik det bedre, og han tog langsomt styringen.

Artiklen fortsætter under billedet

Andreas Petz på cyklen ved Europamesterskabet i triatlon

FOTO: Andreas Petz på cyklen til Europamesterskabet i Triatlon (privat).


Andreas tog styringen over sin diabetes

I 2012 fik Andreas Petz i en alder af 40 år sit hidtil bedste resultat. Han stillede op som amatør til DM i triatlon på halv Ironman-distancen. Efter cyklingen lå han nummer 11, og efter et lynhurtigt halvmaraton endte han som samlet nummer tre og nummer et i sin aldersklasse. En bedre placering end mange af de professionelle deltagere. ”Det var for alvor der, jeg tog styringen over min diabetes. Det var en rigtig fed fornemmelse, og det gav mig et mentalt overskud. To år senere, i 2014, blev jeg europamester i min aldersklasse,” siger Andreas Petz.

Alle kroppe reagerer forskelligt på diabetes

Ifølge Andreas Petz er det vigtigt, at man som diabetiker konsulterer sundhedsprofessionelle, hvis man gerne vil være fysisk aktiv. ”Diabetikeres kroppe reagerer meget forskelligt, så man kan ikke nødvendigvis overføre én persons erfaringer til en anden. Nogle har stadig lidt produktion af insulin, mens andre slet ikke producerer noget, osv. Derfor skal hver enkelt diabetiker sammen med sin læge og diætist finde den bedste behandlingsform,” siger han.

Andreas Petz opfordrer alle diabetikere til at være fysisk aktive.

”Der er mange fordele ved det. Dels er det rart at være i god form, og dels gør det noget godt for helbredet. Hvis man er fysisk aktiv, reagerer kroppen simpelthen bedre på insulin. For mig er fysisk aktivitet en lige så vigtig del af behandlingen som det at spise sundt og medicinere fornuftigt,” siger han.”For os diabetikere er alt muligt, og man skal forfølge sine drømme på trods af sygdommen. Uanset om det er at gå en lang tur eller løbe en Ironman. Der er nogle forholdsregler, vi diabetikere må tage, men det kan sagtens lade sig gøre,” siger Andreas Petz.

Andreas Petz: 6 tips til fysisk aktivitet med diabetes

Man kan sagtens dyrke sport med diabetes. Faktisk er det rigtigt sundt for diabetikere at få motion på jævnlig basis. Men det er vigtigt at have en række forholdsregler på plads. Triatlet Andreas Petz giver 6 gode tips.

Som 28-årig får triatlet Andreas Petz diagnosen diabetes type 1, men han har ikke ladet sig stoppe. Han dyrker fortsat sport på højt plan, men tager sine forholdsregler. Her er hans gode råd:

– Lær din krop at kende. Tag hyppige blodsukkermålinger og lær, hvordan kroppen reagerer på fysisk aktivitet.
– Få hjælp af din læge, og diætist til at lægge en behandlingsplan, der passer til dit aktivitetsniveau.
– Hav kulhydrater med, når du er ude at dyrke motion, så du hele tiden kan justere blodsukkeret.
– Tal evt. med din diabetessygeplejerske om muligheden for at få/låne en CGM – kontinuerlig blodsukkermåler.
– Fortæl andre, at du har diabetes. Tag evt. et ID-armbånd på, så folk kan komme i kontakt med dine pårørende, hvis der skulle ske noget.

Alle kroppe reagerer forskelligt på fysisk aktivitet, men man kan godt tage ved lære af andre diabetikere. Der findes masser af fora på nettet, hvor diabetikere deler råd og erfaringer.

Næste artikel