De fleste af os kender det godt: Vi har lidt kriller i halsen, er forkølede eller har influenza og hoster i en periode, og så er det ovre igen. Men hvad hvis hosten ikke forsvinder? Det er hverdagen for et stort antal danskere, der lider af langvarig, kronisk hoste.
Hoste kan være utroligt generende. Men i langt de fleste tilfælde er hoste nyttig, da den er en del af kroppens forsvarsmekanismer, der hjælper med at rense luftvejene. Hoste er altså en naturlig refleks fra lungerne, der opstår når lungerne bliver irriterede.
Men for godt 160.000 danskere er der ikke blot tale om et enkelt host i ny og næ. De lider nemlig af kronisk hoste, der betyder, at de ikke kan styre deres hoste. Et symptom som de ikke alene skal leve med resten af livet, men som også kan påvirke deres livskvalitet.
”Når det drejer sig om kronisk hoste, er der tale om to forskellige typer. Det kan enten være en kronisk hoste, der ikke er nogen medicinsk forklaring på. Altså en uforklarlig hoste, som der ikke kan findes en årsag til. Men det kan også være et symptom på sygdomme som astma, allergi, KOL og i værste fald cancer,” siger lungemediciner og professor i globale luftveje Vibeke Backer.

Vibeke Backer
Lungemediciner og professor i globale luftveje
Søg hjælp ved længerevarende hoste
Da hoste ikke er en sygdom, men et symptom som kan have mange forskellige årsager, er det vigtigt at tage den alvorligt. Har du hostet i mere end otte uger i træk, kan der være tale om kronisk hoste, og det er derfor altid en god idé at blive undersøgt nærmere, såfremt hosten skyldes en bagvedliggende sygdom, der kan behandles.
”Der er typisk tale om et relativt stort udredningsarbejde, da hosten jo som udgangspunkt kan skyldes flere ting. Derfor bygger undersøgelserne ofte også på udelukkelsesmetoden. Det vil sige, at man starter med lunge funktions undersøgelse og røntgen af lungerne for at udelukke astma, KOL og Lunge kræft. Viser de ikke noget, undersøges der for reflux og endelig for cancer, for at finde årsagen,” forklarer Vibeke Backer.
Kroniks hoste påvirker livskvaliteten
Selv om kronisk hoste ikke er farligt, så kan det være utroligt invaliderende at skulle hoste hele tiden. Og det kan ifølge Vibeke Backer medføre, at personer med kronisk hoste undgår sociale sammenhænge.
”De fleste af os kender jo til at skulle hoste, når vi er i biografen eller teateret, hvor man helst ikke skal sidde og hoste, men i modsætning til os, kan personer med kronisk hoste ikke styre det. Så sidder de måske og rømmer sig, og det er jo også forstyrrende for andre. Endelig er det også en del kvinder, der oplever inkontinens netop som følge af deres hoste.”
Heldigvis er der de senere år kommet et øget fokus på kronisk hoste og der forskes i forskellige behandlingsmuligheder. Dermed kan flere forhåbentlig både diagnosticeres og behandles hurtigere og dermed opnå en bedre livskvalitet – på trods af et liv med kronisk hoste.