Home » Astma og Allergi » 5 råd til bedre indeklima
Indeklima

5 råd til bedre indeklima

Kvinde lufter ud for at få bedre indeklima
Kvinde lufter ud for at få bedre indeklima
Foto: Gettyimages

Udluftning er afgørende for et sundt indeklima. Luft ud to-tre gange om dagen i ca. ti minutter af gangen. Har man støvmideallergi, er det en god ide at fjerne gulvtæppet i soveværelset.

Udluftning 

Regelmæssig udluftning er central for et godt indeklima. Støvmider har det bedst i fugtige omgivelser. Det anbefales at lufte ud tre gange om dagen i cirka ti minutter. Vær dog opmærksom på ikke at lade et vindue stå åbent hele tiden, da det kan give fugtige vægge og skimmelsvamp.

Rengøring

Det er vigtigt at støvsuge ofte, da støvmider lever af hudflager som findes i støv. Støvsug og tør støv af en gang om ugen. Det er en god ide at bruge en støvsuger med et HEPA filter, der frasortere mikroskopiske partikler, og at have vinduerne åbne imens, så det støv der hvirvles op kan komme ud. Hvis der støvsuges for ofte, bliver støvet kun hvirvlet op.

Kemi 

Undgå unødvendig kemi i for eksempel rengøringsprodukter. De behøver ikke have en duft for at være effektive. Undlad at bruge duftfriskere, der kun kamuflere forurening i indeklimaet. Det er bedre at tage fx tobaksrygning udendørs. Jo mere kemi der bliver tilføjet til indeklimaet, desto højere er risikoen for en allergisk reaktion.

Huskøb 

Sørg for at få husets historie for vandskader. Eventuelt kan en analyse af støv fra huset afsløre, om der har været vandskade, og om der stadig findes skimmelsvamp i huset. Man kan også få en sagkyndig til at gennemgå huset for tidligere angreb fra skimmelsvamp.

Renovering 

Når der sættes nye forsatsvægge op i for fx en kælder, er det vigtigt, at de gamle vægge er rene og fri for fugt. Ellers kan skimmelsvampe leve usynligt på den gamle væg og give allergiske reaktioner. Det er en god ide at have effektiv udsugning på badeværelset og i køkkenet, så man undgår, at luftfugtigheden bliver for høj. For høj luftfugtighed kan give skimmelsvamp, og gør livet lettere for husstøvmider. Mekanisk udluftning er at fortrække, hvis man let glemmer at åbne et vindue. En luftrenser kan her være en rigtig god løsning.


Næste artikel