Home » Astma og Allergi » Opskrift: Nem opskrift på pizzadej uden gluten, laktose og gær
Cøliaki

Opskrift: Nem opskrift på pizzadej uden gluten, laktose og gær

kartoffelpizza med bacon
kartoffelpizza med bacon
Foto: www.glutenfritliv.com

De fleste børn og voksne elsker pizza. Hos Camilla fra www.glutenfritliv.com har familien 3 favoritvariationer, som de vælger mellem. Her får du deres bedste opskrift til den perfekte glutenfri pizzadej.

Vi er en familie, der lever glutenfrit, ikke af valg, men af nødvendighed. I 2014 fik vores datter, Claire, konstateret Cøliaki, og min første reaktion var panik – Jeg var overbevidst om, at Claire resten af livet skulle undvære mange madmæssige glæder. Vi blev ofre for omstændighederne, men jeg vil under ingen omstændigheder være et offer, og med den tanke valgte jeg at omfavne det glutenfrie liv. Det behøver ikke at være svært, og der er ingen grund til at skulle undvære noget – tværtimod – vi får så meget mere.

Glutenfri, næringsrig og dejlig mad

Vi lever uden gluten, men vi lever også med dejlig og næringsrig mad. Det glutenfri liv har gjort så meget mere for vores familie end blot opdagelsen af nye madopskrifter. Det har også givet en generel sundere livsstil. Vi bager af mere mættende melsorter, får mange flere grøntsager og har helt automatisk nemmere ved at sige nej tak til meget af det forarbejdede mad. Vi er simpelthen blevet en mere mad- og ernæringsbevidst familie efter Claires udredning. Nu laver vi med glæde det meste af vores mad fra bunden. Uden oplevelsen af kompromis og savn af tidligere madvaner – Jeg mangler dog stadig en god opskrift på glutenfri romkugler. Jeg siger ikke, at alle skal begynde at leve glutenfrit, men det er min overbevisning, at mange vil opleve forbedret fordøjelse og lethed i kroppen ved at minimere gluten i maden. Mange af de opskrifter, jeg bruger, er  både nemme og børnevenlige, hvilket er vigtigt i en travl hverdag. Venner og familie oplever ikke, at de mangler eller må undvære noget, når de spiser hos os. Tværtimod har jeg kun modtaget ros og interesse for maden.

Tre pizzafavoritter

De fleste børn og voksne elsker pizza, og vi laver det ofte hjemme hos os. Vi har 3 favoritvariationer, vi vælger imellem. Claire deltager så ofte som muligt i madlavningen. Hun er interesseret i at lære om maden, hvilket også gør, at hun gerne smager nye madvarer –  alt sammen godt, da hun skal leve med cøliaki resten af livet.

  • Pizza Blanco – Mascapone, tynde Kartoffelskiver (lagt i koldt saltet vand i ca 2 timer inden brug), bacon (forstegt), presset hvidløg og frisk timian.
  • Pizza Margarita – Hjemmelavet tomatsauce og frisk mozzerella.
  • Pizza Hunters special – Tyndt lag tomatsauce og mascapone, revet mozzerella ost, pancetta (bacon) i meget tynde og forstegte skiver, grillede artiskok hjerter, semi-dried tomater, frisk-revet parmasan og pesto.

(Opskrift på pizzadej uden gluten under billedet, hvor artiklen fortsætter)

Claire bager pizza uden gluten (FOTO: Glutenfritliv.dk)
Claire bager pizza uden gluten (FOTO: Glutenfritliv.dk)

Opskrift på den perfekte glutenfri pizzadej

  • 420 gram glutenfrimel blanding, plus lidt mere til at drysse
  • 4 1/2 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
  • 1 spsk. honning
  • 2,5 dl. lunkent vand

Sådan gør du

(Jeg anbefaler, at du anvender en røremaskine)

1.   Tag en stor skål og bland mel blanding, bagepulver og salt,

2.   Tilsæt olivenolie, honning og vand. Bland på lav hastighed med dejkrog, indtil det hele er godt kombineret.

3.   Øg hastigheden til medium og lad maskinen køre i ca. 5 minutter. Dejen bliver meget klistret og til sidst meget glat og elastisk. Skrab ned fra siderne undervejs.

4.   Oliér skål en skål og kom dejkuglen heri, dæk den til med at stykke plastfolie og stil dejen i køleskabet til nedkøling i ca. 10 minutter. Det vil gøre den lettere at håndtere, når du skal rulle den ud.

5.   Tag pizzadejen ud og kom den på en let melet overflade. Del dejen i to lige store stykker og form dem som to kugler, drys med mel.

6.   Sørg for at både din hænder og kagerullen er godt tilmelet. Udrul den ene kugle til en flad pizza. Husk at dreje den rundt jævnligt og fordel lidt mel ofte, så du forhindrer, at den hænger fast.

7.   Bage pizzaer: Fordel et fint lag olivenolie på pizza skorpen det giver en fin farve under bagning. Bag pizzadejen uden fyld i ca 15 minutter, eller indtil skorpen begynder at puffe op og bliver gylden.

8.   Kom fyld på din pizza og placer den derefter igen i ovnen. Pizzaen bages, indtil osten er smeltet. Lad pizzaen hvile et par minutter før udskæring og servering.

Velbekomme.

Næste artikel