Skip to main content
Home » Astma og Allergi » Video: Ung med astma – Jeg har altid min akutmedicin med mig
VIDEO

Video: Ung med astma – Jeg har altid min akutmedicin med mig

Lars Meyer på cykeltur
Lars Meyer på cykeltur
Foto: Gramstrup
avatar

Lars Ole Rosenlund Meyer

Idrætsstuderende og astmatiker

Siden han var tre-fire år har Lars Ole Rosenlund Meyer været ramt af astma og allergi. Han er fysisk meget aktiv, og sygdommene får ikke lov til at begrænse hans liv. Her fortæller han om at være ung med astma.

“Når det er koldt i vejret, og når jeg dyrker sport – nogle gange i gamle haller fyldt med støv – så kan mine luftveje trække sig sammen, og jeg mærker min astma. I de situationer er det nødvendigt, at jeg tager min akutmedicin. Den har jeg altid med mig.” Lars Ole Rosenlund Meyer, 24, fik konstateret astma og allergi, da han var tre-fire år. I dag lever han et aktivt liv uden at føle sig begrænset – simpelthen fordi han erkender sin lidelse og helt reflektorisk altid har den akutte inhalationsmedicin med sig, hvor end han er.

Luftvejene snørrede sig sammen

”Jeg ved, hvad det kan betyde, hvis jeg glemmer den. Men det er da sket. Et eksempel er en gang, hvor jeg skulle sove ude hos nogle venner. Da jeg lå i sengen, kunne jeg straks mærke, hvordan mine luftveje snørede sig sammen. Måske på grund af støv. Jeg kunne slet ikke sove, men var simpelthen nødt til at tage hjem. Efter hurtigt at have taget akutmedicinen faldt jeg med det samme i søvn som en sten i min egen seng.”

Forbedring af astmaen med årene

Da Lars Ole Rosenlund Meyer i sin tid fik diagnosen astma blev han udover akutmedicinen også ordineret forebyggende inhalationsmedicin. Den har han ganske langsomt trappet ned, og de sidste tre år har han kun brugt akutmedicin. ”Min astma var klart værre, da jeg var lille. Dengang tog jeg forebyggende medicin morgen og aften. Det er slet ikke nødvendigt længere. Nu er det alfa og omega, at jeg altid har min akutte medicin med mig, så jeg kan tage den efter behov.”

Fysisk aktiv med astma

Det har høj prioritet for Lars Ole Rosenlund Meyer at dyrke sport. Han spiller fodbold, håndbold og kajakpolo. Uddannelsesmæssigt har han også valgt at fokusere på det fysisk aktive. Han læser idræt på Aarhus Universitet. ”Jeg føler mig ikke hæmmet af min sygdom, når jeg har min akutmedicin. Uden den ville der være mange ting, jeg ikke kunne. Jeg ved, at f.eks. al for megen travlhed kan påvirke mig. Hvis jeg pludselig skal cykle ekstra hurtigt i koldt vejr, eller løber hurtigere end jeg plejer. Men så tager jeg straks akutmedicinen samtidig med, at jeg er aktiv.”

Astmaen kræver ingen ekstra hensyn

Lars Ole Rosenlund Meyer oplever på ingen måde, at hans omgivelser ser ned på ham eller håner hans brug af inhalationsmedicin. ”Mine venner kender mig og min astma, og det er slet ikke noget, de tænker på. Bortset fra at de kan joke lidt med, at hvis de lånte akutmedicinen, kunne det måske fremme deres sportspræstationer. Når jeg møder nye mennesker, er jeg ærlig omkring min situation og foretrækker, at der ikke tages ekstra hensyn til mig. Mine råd til andre unge med astma lyder: Lad være med at begrænse dit liv. Undlad at påtage dig offerrollen og tal så med din læge om din medicinering.”

Next article