Home » Diabetes » Husk ekstra god mundhygiejne, hvis du har diabetes
Mundhygiejne

Husk ekstra god mundhygiejne, hvis du har diabetes

Mange diabetikere har større risiko for tandsygdomme og følgesygdomme som eksempelvis paradentose, fordi immunforsvaret svækkes og risikoen for infektioner øges.

Det er altid en god ide at have en god mundhygiejne med helt rene tænder, hvor en ekstra indsats, med redskaber til mellemrum og kringelkroge kan betale sig. Det er dog ekstra vigtigt at sørge for mundhygiejnen, hvis man får diabetes. Risikoen for infektioner og tandkødsbetændelse er ganske enkelt større, hvis man har kroniske sygdomme med nedsat immunforsvar til følge.

Med diabetes er der større risiko for infektion, som kan udvikle sig til paradentose.

”Med diabetes er der større risiko for infektion, som kan udvikle sig til paradentose. Ofte er man ikke lige så opmærksom på munden, som andre steder på kroppen, hvor der kan være et sår, men betændelse i tandkødslommerne kan svare til et sår på størrelse med en hånd – bare for at anskueliggøre det, ” siger Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.

Ekstra fokus på mundhygiejnen

Hun anbefaler, at man er ekstra opmærksom på mundhygiejnen ved diabetes og andre kroniske sygdomme. Medicin er blandt andet også med til at give mundtørhed, som kan få maden til at klistre mere og blive siddende omkring tænderne, hvilket øger risikoen for karies, forklarer Elisabeth Gregersen.

Det gælder om at være meget systematisk, når man børster tænder, så man kommer rundt om alle sider på tænderne og benytter en mellemrumsbørste eller tandtråd.

”Det gælder om at være meget systematisk, når man børster tænder, så man kommer rundt om alle sider på tænderne og benytter en mellemrumsbørste eller tandtråd. Det er en god ide at bruge tid på mundhygiejnen, hvilket i det hele taget er en god investering, så man ikke får problemer, som let kan forværres med tiden,” siger hun og tilføjer, at hvis man undgår eller bliver behandlet for paradentose, så får man også en bedre regulering af sit blodsukker og dermed sin diabetes.

Tag kontakt til tandklinikken

Ifølge Elisabeth Gregersen gælder det om selv at kontakte en tandklinik, hvis man får konstateret diabetes.

”Man må selv sørge for kontakten, men så kan man også få set på eventuelle problemer og få afværget nogle af følgesygdommene i munden ved diabetes. Det gælder særligt sammenhængen mellem paradentose og diabetes, som ikke har været så meget i fokus hidtil, ” siger hun.

Næste artikel