Home » Diabetes » Forhøjet kolesteroltal er en stor sundhedsrisiko for diabetikere
Højt kolesterol

Forhøjet kolesteroltal er en stor sundhedsrisiko for diabetikere

Risikoen for hjertekarsygdomme er ekstra stor for diabetikere med forhøjet kolesteroltal, men der findes heldigvis måder at sænke tallet på.

De fleste er klar over, at et højt kolesteroltal kan være farligt. Det øger risikoen for åreforkalkning og hjertekarsygdomme som blodpropper og hjertesvigt. Færre er måske klar over, at et højt kolesteroltal er særlig farligt for diabetikere. Ifølge videnskabelige studier har personer med diabetes omtrent tre gange større risiko for hjertekarsygdomme i forhold til raske personer.

”Det er meget vigtigt, at diabetikere er opmærksomme på den øgede risiko ved et højt kolesteroltal, og derfor bør man en gang om året sørge for at få tjekket sine tal og eventuelt komme i behandling for at reducere tallet,” fortæller overlæge Søren Nielsen fra Aarhus Universitetshospitals Medicinsk Endokrinologisk afdeling.

Leveren er en termostat

Der findes to typer kolesterol: HDL og LDL. HDL er ufarligt, mens LDL er det skadelige kolesterol, som man skal holde øje med og forsøge at holde på et minimum. Diabetikere bør have et LDL-kolesteroltal på under 2,5 millimol per liter blod. Hvis tallet ligger højere, findes der forskellige metoder til at sænke det.

85 procent af kolesterolmængden i blodet produceres af leveren, mens de sidste 15 procent er det, vi spiser os til.

”85 procent af kolesterolmængden i blodet produceres af leveren, mens de sidste 15 procent er det, vi spiser os til. Hvis man undgår kolesterolholdig kost, kan man altså skære 15 procent af, og derudover kan man reducere den mængde kolesterol, leveren producer, ved at tabe sig,” forklarer Søren Nielsen.

Man kan betragte leveren som en slags termostat, der regulerer produktionen af kolesterol. Termostatens indstilling afhænger af, hvad man vejer, så et vægttab vil skrue ned for termostaten. Det ændrer ikke på, at leveren fortsat producerer 85 procent af vores kolesterol, men det reducerer den totale mængde kolesterol i blodet.

For mange ligger for højt

For mange diabetikere er det imidlertid ikke nok.

”Langt de fleste diabetikere ligger over det anbefalede LDL-kolsteroltal, og det er primært genetisk bestemt. Derudover er mange diabetikere også overvægtige, hvilket øger kolesteroltallet yderligere,” siger Søren Nielsen.

Det gør det meget svært for mange diabetikere at komme under det anbefalede niveau med naturlige metoder, men der findes heldigvis kolesterolsænkende midler, der kan trække det sidste læs.

Nye kolesterolsænkende midler

Et af de nyeste kolesterolsænkende midler, er de såkaldte PCSK9-hæmmere, som i følge studier har vist sig at kunne reducere det farlige LDL-kolesterol med op til 60 procent.

Kort fortalt blokerer stoffet enzymet PCSK9, som produceres i leveren og gør det svært at komme af med LDL-kolesterol i blodet. Ved at blokere enzymet, gør medicinen leveren meget mere effektiv til at fjerne kolesterol fra blodet.

”Stoffet kan desuden bruges i sammenhæng med andre kolesterolsænkende midler, så det er altså muligt at sænke kolesteroltallet rigtig meget. Det er virkelig noget, der batter,” mener Søren Nielsen, der fortæller, at stoffet i øjeblikket bruges mest til personer, som har meget højt kolesteroltal.

”Jeg mener dog, at stoffet på længere vil blive brugt til flere patientgrupper end kun de hårdest ramte. Jeg tror, at jo mere vi kan reducere kolesteroltallet, jo mere kan vi reducere risikoen for hjertekarsygdomme for udsatte personer – herunder diabetikere,” siger han.

Næste artikel