Skip to main content
Home » Hjernen og Nervesystemet » Hjælp på vej til sclerosepatienter med kognitive udfordringer
Sponsoreret
avatar

Mette Harpsøe Engel

Ledende psykolog i Scleroseforeningen

Op mod 65% af alle sclerosepatienter oplever symptomer i hjernen. Ny app skal gøre det muligt for patienter med sclerose at træne hjernen på egen hånd.

Dårlig hukommelse, koncentrationssvigt og manglende overblik. Det er nogen af de symptomer, mange sclerosepatienter oplever. Sygdommen påvirker nemlig ikke kun fysikken, men også hjernen, og det kan være meget generende.

”Det hæmmer dem rigtig meget i hverdagen. Det kan være svært at passe arbejdet og familien, hvis man har koncentrationsbesvær, mangler overblik og hurtigt bliver træt,” fortæller Mette Harpsøe Engel, der er ledende psykolog i Scleroseforeningen.

App giver støtte og undervisning til patienter med sclerose

Foreningen tilbyder kurser og rådgivning i, hvordan man tackler udfordringerne, men mange patienter efterspørger et værktøj, de kan bruge derhjemme. Derfor har Scleroseforeningen sat gang i udviklingen af en app, som kan hjælpe patienter med sclerose med at træne hjernen og mindske de kognitive udfordringer.

Projektet er stadig i udviklingsfasen, men planen er, at appen skal indeholde en række forskellige støttefunktioner. Det kunne være en kalender eller et påmindelsessystem, som minder patienten om medicinindtag eller vigtige aftaler.

Derudover skal appen indeholde et undervisningsprogram, som giver viden om sygdommen, og forklarer hvordan den påvirker hjernen.

Appen skal kunne personaliseres, så den passer til den enkelte patients behov. Hvis man eksempelvis har problemer med at huske navne, kan appen give gode råd og undervisning i, hvordan man træner den evne.

Patienter tager selv kontrol

Mette Harpsøe Engel håber, at appen vil give sclerosepatienterne en større oplevelse af kontrol.

”Som sclerosepatient mister man en masse handlemuligheder over tid, men appen skal give patienterne en oplevelse af, at de selv kan tage hånd om sygdommen. At de ikke altid har brug for en ekspert, men at de kan træne hjernen på egen hånd og skabe sig en bedre hverdag,” siger hun.

Forskning på området viser, at sclerosepatienter kan beskytte sig mod kognitive udfordringer ved at stimulere og træne hjernen. Det er det, appen sigter efter.

Appen klar om to år

Projektgruppen, som blandt andet består af psykologer og en sclerosepatient, har i første fase af projektet indsamlet og gennemgået al den videnskabelige litteratur på området og talt med medlemmer om, hvad de ønsker sig af værktøjet.

I den næste fase, som blev indledt 31. maj i år, skal Scleroseforeningen finde et firma, som kan udvikle appen, og dernæst skal der indsamles udviklingsmidler. Foreningen håber, at appen er klar til brug om cirka to år.

Projektet er støttet af Merck.

Sclerose og kognitive udfordringer

  • 45-65% af sclerosepatienter oplever kognitive udfordringer.
  • Typiske symptomer er nedsat evne til at lære, nedsat koncentration, opmærksomhed og overblik samt ændringer i personlig adfærd.
  • Symptomerne skyldes betændelse omkring nervebanerne i hjernen.
Next article