Home » Kampen mod kræft » Danskerne bakker op om en 18-års aldersgrænse for solariebrug – politikerne tøver
Kampen mod kræft

Danskerne bakker op om en 18-års aldersgrænse for solariebrug – politikerne tøver

Solariebrug er en medvirkende årsag til modermærkekræft. Foto: Getty Images

7 ud af 10 danskere ønsker en aldersgrænse på 18 år for brug af solarier. 3730 tilfælde af hudkræft og modermærkekræft kunne have været undgået, hvis solarielov fra 2014 havde haft en 18 års aldersgrænse.

Patientforeningen Modermærkekræft, Kræftens Bekæmpelse og Dansk Dermatologisk Selskab (hudlæger) har siden 2020 forsøgt at få overbevist de danske politikere om nødvendigheden af at få Solarieloven ændret. Senest ved foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg i september 2021.

Danmark vs. Europa

Danmark skiller sig markant ud i forhold til lande som vi sammenligner os med i forhold til en 18-års grænse for brug af solarier. Se kort.

Vi vil at Danmark bliver grønt – også når det drejer sig om at beskytte unge mod kræft.

Kontrol af adgang til solarier

Alderskontrol i ubemandede solarier vil kunne ske med en elektronisk løsning, hvor bruger skal kunne bekræfte sin alder.

Løsninger findes i de fleste af de lande som er vist grønne på kortet. I Norge er loven, at alle som tilbyder solarium til andre, skal have et system for alderskontrol, som sikrer, at kun de som er over 18 år, får adgang.

Flere fakta:

  • UV-stråling fra solarier er kræftfremkaldende.
  • Sammenhængen er enkel – brug af solarie øger risiko for at udvikle modermærkekræft med 20 pct. Ved solariebrug før fyldte 35 år øges risiko med 60 pct.
  • 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
  • Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge 15-34-årige.
  • Hvert år konstateres ca. 2.800 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark, hvoraf cirka 175 blandt unge mellem 15-34 år.
  • Cirka 275 dør af modermærkekræft årligt.

Børn og unges kroppe er stadig under udvikling!

Mange rammes af modermærkekræft på grund af tidlig debut i solarier. UV-stråling har en negativ påvirkning af hudcellernes celledeling. Da børn og unges kroppe stadig er under udvikling, sker celledeling oftere. Derfor er de særligt udsatte for uv-strålingens kræftfremkaldende effekt.

Hvor mange flere unge solariebrugere skal rammes af modermærkekræft, før politikerne får lavet loven om?

Tekst: Alan Wiingreen, Bestyrelsesmedlem, Patientforeningen Modermærkekræft

Næste artikel