Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Energitæt is hjælper kræftpatienter
Energitæt is

Energitæt is hjælper kræftpatienter

Energitæt is
Energitæt is
Foto: Gettyimages

Kræftpatienter med lav appetit har stor fornøjelse af at spise energitæt is. Samtidig giver isen patienterne vigtige næringsstoffer og kalorier, siger Helle Elkjær, sygeplejerske hos Sorø Ældrepleje.

Mange kræftpatienter mister appetitten i forbindelse med en kemobehandling, og så kan det være en udfordring for dem at få nok kalorier og næringsstoffer til at holde vægten og føle sig friske. Her er energitæt is en særlig god hjælp.

”Energitæt is er en rigtig god løsning, da den mindsker kvalme samtidig med, at den give patienterne vigtige proteiner og fedtstoffer. Derudover får patienterne mange kalorier, uden at skulle spise så meget. Det er vigtigt for især kræftpatienter,” siger Helle Elkjær, sygeplejerske hos Sorø Ældrepleje.

Is som ernæringstilskud

Isen kan i nogle tilfælde blive økonomisk dækket på lige fod med f.eks. proteindrikke, og man kan selv finde informationer om, hvilke ernæringstilskud der er godkendt af lægemiddelstyrelsen eller spørge sin læge.

”For nogle patienter kan det blive lidt for meget med de lidt tykke proteindrikke, hvor isen kan give patienterne meget af det samme uden at være kvalmende,” siger Helle Elkjær.

En del patienter lader også isen stå lidt udenfor fryseren, inden de spiser den, så den bliver blød som softice, og det kan være godt for patienter med synkebesvær.

”Isen er nem at arbejde med for patienterne, og det er f.eks. godt for kræftpatienter med tygge- og synkebesvær. Derudover kommer isen i mange smagsvarianter. Det har mange patienter glæde af,” siger Helle Elkjær.

Next article