Home » Kampen mod kræft » Komikeren Geo blev ramt af testikelkræft: Sygdommen vil altid spøge
Testikelkræft

Komikeren Geo blev ramt af testikelkræft: Sygdommen vil altid spøge

Geo i blå skjorte
Geo i blå skjorte
Foto: FBI (Funny Business Inc.)

Komikeren Geo var kendt for sit energiske, ungdommelige sceneshow og sit vilde hår, men da Aalborggenseren fik kræft, kostede det ham ikke bare håret. Det tvang ham også til at blive voksen.

”Jeg havde altid forestillet mig jeg skulle sove stille ind som 90 årig. Jeg har jo altid været sund og rask, så det er noget af en våd klud i ansigtet, når man pludselig bliver tvunget til at forholde sig til døden”. Sådan fortæller Christian Heltboe, der under sit mellemnavn Geo i snart to årtier har indtaget de danske stand up-scener. I 2011 blev komikeren nemlig diagnosticeret med testikelkræft, og det blev starten på et opslidende og livsændrende sygdomsforløb. ”Jeg nåede næsten ikke engang at opfatte, at jeg var syg i første omgang.

Det hele gik så hurtigt efter kræftdiagnosen

En dag fik jeg konstateret testikelkræft, en uge senere var jeg opereret og tilsyneladende sygdomsfri”, fortæller Geo. Men det var ikke enden – slet ikke. Et halv år senere blev Geo syg igen, og denne gang slog alvoren ham. ”Jeg havde taget let på kontrollerne, og ikke skænket sygdommen en tanke, før jeg pludselig fik beskeden om, at kræften havde spredt sig til den ene lunge. Da slog det mig for alvor, at jeg rent faktisk kunne dø af det”.

Hold dig i gang under kræftbehandlingen

Geo måtte igennem endnu en omfattende operation, ligesom han i ni uger måtte tvinge sig selv og sin krop gennem den ulidelige – men nødvendige – kemobehandling på Rigshospitalet. ”Jeg kunne ingenting. Der var hverken fysisk eller mentalt overskud til at være familiefar, og da slet ikke komiker. Folk forventede stadig, jeg lige kunne hive en joke ud af ærmet på vej til kemobehandling, men at være sjov var det sidste, jeg bekymrede mig om”, husker Geo. I stedet begyndte han at føre en dagbog med skæve observationer fra sygegangen. ”Jeg havde brug for noget at tage mig til, så alt ikke bare gik op i behandling og cancer. Jeg begyndte at notere mine oplevelser med sygdommen og behandlingen ned, og tillod mig selv at håbe, at det kunne blive til en bog engang – hvis jeg kom ud med livet i behold”, fortæller Geo.

Sygdomsforløbet glemmer jeg aldrig

Selvom Geo har været kræftfri i snart to år, så fylder sygdommen stadig meget i hans bevidsthed. ”Kræft er en sygdom, der altid vil spøge i baggrunden. Jeg må ofte på hospitalet til rutinetjek, og der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på kræft”. Men hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig som bekendt stærkere, og den dag i dag sætter Geo pris på livet på en helt ny måde. ”Det ændrer dig som menneske, pludselig at skulle forholde sig til døden. Pludselig går det op for en, at man ikke kan tage hverdagen for givet. Nu er det bedste jeg ved, at se min datter spise morgenmad på en ellers grå og trist mandag morgen”.

Næste artikel