Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Kræftpatienter skal prioritere kost og ernæring fra dag et ved kræftbehandling
Kræft og ernæring

Kræftpatienter skal prioritere kost og ernæring fra dag et ved kræftbehandling

Kræftpatienter skal prioritere kost
Kræftpatienter skal prioritere kost
Foto: Gettyimages
avatar

Henrik Højgaard Rasmussen

Professor, overlæge, Ph.d., Leder af Center for Ernæring og Tarmsygdomme, Aalborg Universitetshospital

Det er normalt at tabe op mod 20 kg i et kræftforløb, og det kan hindre den rette kræftbehandling. Ofte er ”usund” mad god ernæring, når man har kræft.

Skrevet af Jesper Henning Pedersen

”Det gælder om at minimere vægttab så tidligt som muligt. Man kan blive udredt uden fokus på kost og ernæring overhovedet, men vejledning fra en diætist burde være med fra dag nul i et kræftbehandlingsforløb, for det gør en forskel, ” siger Henrik Højgaard Rasmussen, Professor i klinisk ernæring og overlæge ved Aalborg Universitetshospital.

Vægttab giver dårlig kræftbehandling

Henrik Højgaard Rasmussen understreger vigtigheden af individuelle planer for patienterne.

”Vægttab svækker muskler og immunforsvar og kan nedsætte kræftpatientens ”performance” i forhold til at kunne gennemføre f.eks. en kemokur. Så et vægttab kan faktisk gøre, at man ikke kan modtage behandling for sin sygdom,” siger han.

Snyd den nedsatte appetit

”De fleste oplysningskampagner har fokus på kostråd i forhold til forebyggelse af overvægt og andre livsstilssygdomme, mens der generelt er mindre fokus på, hvad et vægttab betyder, når man har en kronisk sygdom, herunder kræft,” siger Henrik Højgaard Rasmussen.

Vægttab svækker muskler og immunforsvar og kan nedsætte kræftpatientens ”performance” i forhold til at kunne gennemføre f.eks. en kemokur.

Der er brug for helt andre råd i et kræftforløb, der nedbryder fedtdepoter og muskler og fører til træthed, nedsat appetit o.lign.

”Kræftpatienter har brug for noget, der er nemt at spise og fyldt med energi og protein og skal f.eks. drikke mælk i stedet for vand og spise kød, desserter o.lign. Det er svært med nedsat appetit, så den må man prøve at snyde på forskellige måder, og det kan en diætist hjælpe med, ligesom lægen og sygeplejersken kan behandle nogle af årsagerne til nedsat appetit, som f.eks. kvalme eller svamp i mundhulen,” påpeger Henrik Højgaard Rasmussen.

Next article