Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Ny test til opfølgning af prostatacancer
Kampen mod kræft 2021

Ny test til opfølgning af prostatacancer

Dr Pablo Maroto Onkolog og forsker Universitetshospital Hospital San Pau, Barcelona
I samarbejde med: Thermo Fisher Scientific
Dr Pablo Maroto Onkolog og forsker Universitetshospital Hospital San Pau, Barcelona. Foto: Privat
Dr Pablo Maroto Onkolog og forsker Universitetshospital Hospital San Pau, Barcelona
I samarbejde med: Thermo Fisher Scientific
Dr Pablo Maroto Onkolog og forsker Universitetshospital Hospital San Pau, Barcelona. Foto: Privat

Prostatakræft er en snigende og konstant skiftende sygdom, der kan være vanskelig at overvåge. Som supplement til den velkendte PSA-test er der nu en ny slags blodprøve til rådighed, der kan guide til den bedst mulige behandling i hver fase.

Hvert år opdages 4500 nye tilfælde af prostatacancer i Danmark. De fleste af dem er uskadelige på diagnosetidspunktet, men kræver kontinuerlig overvågning over lang tid for at sikre, at kræften ikke spredes.

Men når det sker, er hurtig beslutningstagning afgørende. Da prostatakræft er en af de mest dynamiske kræftformer, ændres omstændighederne konstant, efter at en diagnose er bekræftet.

Onkolog dr. Pablo Maroto arbejder på hospitalet San Pau i Barcelona, Spanien. Han har over 20 års erfaring inden for forskning og behandling af prostatakræft.

– Det er en kræftform, der konstant ændrer sig. De fleste patienter får en positiv reaktion på den valgte behandling, men der er mange tilfælde, hvor cellerne ændrer sig over tid og bliver resistente. Så er det meget vanskeligt at beslutte, hvilken behandling der er mest gavnlig fremadrettet.

Blodprøver er vejen frem

Det kan tage mange år, før en patient udvikler metastaser, men når det sker, kræver det hurtig handling. Problemet er, at det er vanskeligt – og ofte ubehageligt – at gennemføre en biopsi for at overvåge udviklingen.

Siden 2020 er en ny type blodprøve godkendt på det danske marked. Medtech-firmaet ThermoFisher har udviklet en såkaldt CgA-test, der kan analysere, hvordan tumorcellerne ændrer sig.

I løbet af de seneste år har dr. Maroto bidragetmed værdifuld forskning og praktisk erfaring for at udvikle produktet, og han ser flere fordele.

– Selv om nye typer behandling konstant udvikles, ved vi, at sygdommen ændrer sig hurtigt.

Det er værdifuldt at få information i realtid via en blodprøve for at tilpasse behandlingsplanen til den ønskede effekt i hvert nyt trin i processen.

Almindelig dødsårsag

Det er hovedsageligt den aggressive kræfttype NEPC – NeuroEndocrine Prostate Cancer – der kræver de mest fleksible løsninger. At være på forkant med tumorens udvikling er svært, og det kræver stadig mere avancerede værktøjer og metoder.

Dr. Maroto siger, at den nye CgA-test sparer både tid og smerter for nogle af hans patienter.

– I mange lande er prostatacancer den mest almindelige dødsårsag blandt ældre mænd. Jeg er overbevist om, at vi kan forlænge livet for nogle patienter med metastaser med denne type test.

Det vil også hjælpe os med at udvikle mere individualiserede og skræddersyede behandlinger med langt større præcision i fremtiden.

Next article