Home » Kvinders helse » Har du styr på disse misforståelser og myter omkring blærebetændelse?
Blærebetændelse

Har du styr på disse misforståelser og myter omkring blærebetændelse?

avatar

Josephine Obel

Overlæge, gynækologisk afdeling, Hvidovre Hospital

Der er mange myter og misforståelser forbundet med blærebetændelse. Her får du bl.a. indsigt i forskellen på blærebetændelse og underlivsbetændelse – og svar på om antibiotika altid er løsningen, når der er bakterier i blæren. 

”Du må ikke sidde på en kold trappesten, så får du blærebetændelse.” Sådan har mange mødre sagt til deres døtre i tidens løb. Men passer det? Her svarer Josephine Obel, der er overlæge på gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital, på dét og mange andre spørgsmål om denne ubehagelighed.

Er det kun kvinder, der får sygdommen?

Nej, men kvinder får langt hyppigere blærebetændelse end mænd. Det skyldes formentlig, at vores urinrør på tre til fire centimeter, er meget kortere end mændenes. Når vejen fra især endetarmen op mod blæren er kort, kan bakterierne nemmere trænge ind og skabe betændelse. 

Er det det samme som underlivsbetændelse?

Nej. Underlivsbetændelse er en upræcis betegnelse, der ofte bruges om både betændelse i livmoderen og blærebetændelse. Blærebetændelse, der også kaldes urinvejsinfektion, er betændelse i blærens slimhinde. 

Kan kulde og fugt føre til sygdommen?

Nej, der skal en bakterie til.

Èn gang blærebetændelse, altid…

Nej, ikke hvis der er tale om den almindelige og ukomplicerede form. 
For at få diagnosen blærebetændelse skal personen testes positiv for bakterier i urinen og have symptomer som svie eller smerte ved vandladning og/eller hyppig tissetrang. Men der er faktisk kvinder, som i rask tilstand har bakterier i urinen uden at have symptomer på blærebetændelse. En del af de kvinder, får antibiotikabehandling – og så virker det jo som om, at de får blærebetændelse igen og igen. Heldigvis går tendensen mod færre tilfælde af den form for overmedicinering.

Kan blærebetændelse smitte?

Nej. Men de blærebetændelser, der hænger sammen med for eksempel klamydia- og gonoré-infektioner i blæren, kan smitte via sex. Kondom forebygger kønssygdomme.

Får gravide hyppigere blærebetændelse?

Både og. Gravide bliver hyppigere diagnosticeret med blærebetændelse, fordi deres urin oftere testes. Det kan også hænge sammen med, at graviditetsgener som plukveer og ømhed i den nederste del af maven, kan forveksles med symptomer på blærebetændelse. Lægerne er også mere emsige med at behandle for bakterier i urinen hos gravide – symptomer eller ej. Det er for at undgå for tidlig fødsel og infektioner hos barnet.

Øger man sin risikoen, hvis man ikke tømmer sin blære?

Ja. Hvis du hele tiden har en sø af urin stående oppe i blæren, er der sandsynligvis en øget risiko for blærebetændelse, for urin er et godt vækstmiljø for bakterier. Tøm derfor blæren godt, når du tisser. Det kan også virke forebyggende at tørre sig i retningen væk fra skeden, så tarmbakterierne ikke ”inviteres” op i blæren.

Virker det forebyggende at tisse efter samleje?

Det skader i hvert fald ikke at forsøge at skylle sit urinrør igennem for bakterier. 

Forebygger tranebærsaft?

Ja, noget tyder på, at tranebærsaft danner en hinde af mikrofilm på blærens overflade, så bakterierne har sværere ved at sætte sig fast. Har du fået blærebetændelse er det heller ikke en dårlig idé at drikke to til tre liter usødet tranebærsaft og vand i løbet af en dag, så du hyppigt skyller blæren igennem.

Vidste du, at …

… halvdelen af alle kvinder mindst én gang i livet bliver ramt af en urinvejsinfektion? Og at urinvejsinfektioner rammer kvinder fire gange hyppigere end mænd? 

Kilde: Statens Serum Institut, sst.dk

Næste artikel