Skip to main content
Home » Kvinders helse » Chiafrø bidrager til balance i kroppen
Sund kost

Chiafrø bidrager til balance i kroppen

Chiafrø er sunde
Chiafrø er sunde
Foto: Gettyimages

Med deres høje indhold af kostfibre og omega-3 fedtsyrer kan chiafrø bl.a. hjælpe på fordøjelsesproblemer, styrke vores kredsløb og være med til at holde huden sund.

Skrevet af Mette Fensbo

I størrelse er de ganske bittesmå og undselige. Deres virkning er til gengæld voldsom stor og effektfuld.

Chiafrøene indeholder først og fremmest en markant portion kostfibre samt de sunde og livsvigtige omega-3 fedtsyrer. Desuden er der også mange proteiner, mineraler og antioxidanter i de små fyre.

Helt overordnet har chiafrøene egenskaber, der stabiliserer vores blodsukker og giver os langt mere energi, fordi vi optager næringsstofferne bedre. Der bliver skabt balance i kroppen.

”På grund af det høje indhold af fibre er frøene med til at styre appetit og vægt. De giver ganske enkelt en mæthedsfølelse, samtidig med at fibrene sørger for en god, sund og aktiv fordøjelse. Selv mange unge døjer i dag med f.eks. hård mave. De problemer har chiafrøene også stor positiv effekt på,” siger ernæringsrådgiver og forfatter Søren Lange.

Mindre ømme led og muskler

De essentielle omega-3 fedtsyrer, som chiafrøene er sprængfyldt med, styrker vores kredsløb og har indflydelse på at vores hud holdes sund.

”Og netop på grund af omega-3 fedtsyrerne kan chiafrøene også bruges i forbindelse med træning. Med et dagligt tilskud af chiafrø vil man opleve mindre ømme muskler og led. Den fordel kan både gigtramte og sportsudøvere have glæde af.”

Søren Lange anbefaler, at kvinder og mænd i alle aldre tager et par spsk. chiafrø dagligt – svarende til ca. 15 gram.

”I de 15 gram er der næsten alle de næringsstoffer, vi har brug for. Det er en rigtig god idé at begynde sin morgen med chiafrø i et glas juice eller vand eller måske som drys på yoghurt og A38.

I min familie har både voksne og børn de sidste seks år indtaget chiafrø som dagligt kosttilskud og vi har det godt med det.

Man kan hurtigt mærke en effekt på fordøjelsen, ligesom det er tydeligt, at chiafrøene giver mere energi.

På længere sigt vil man opleve et generelt bedre velbefindende, som giver overskud i en hektisk dagligdag.

Next article