Home » Luft og Lunger » Hjemmeilt forlænger KOL-patienters liv
Hjemmeilt

Hjemmeilt forlænger KOL-patienters liv

Foto: Gettyimages
avatar

Marie Lavesen

Sygeplejerske, Nordsjællands Hospital, Hillerød

Når iltmætningen i blodet er permanent for lav, giver behandling med hjemmeilt KOL-patienter en langt mere aktiv dagligdag. Livskvaliteten højnes markant. Og akutte indlæggelser minimeres.

Nogle KOL-patienter kan have brug for hjemmeilt i en kortere periode, f.eks. fordi de ilter dårligt efter en lungebetændelse.

Andre er derimod i den situation, hvor iltindholdet i blodet permanent er for lavt, hvilket gør at patienten ikke får tilstrækkelig ilt ud i kroppens organer.

For at komme i betragtning til behandling med hjemmeilt skal iltmætningen ligge under 88-90 procent. Der vil så blive foretaget forskellige undersøgelser for at finde det endelige svar. Hjemmeilt bliver ordineret af en speciallæge.

Hvad kan hjemmeilt gøre for den enkelte patient?

”Den kan først og fremmest sikre tilstrækkelig ilt til de øvrige organer, så de ikke tager skade. Desuden oplever mange, at de får en højere livskvalitet, fordi de bliver mere friske, husker bedre, har mere energi og følelsen af, at hjemmeilten lindrer deres åndenød. Undersøgelser har samtidig vist, at brugen af hjemmeilt forlænger livet for mennesker med KOL. Og for nogle minimerer behandlingen antallet af indlæggelser,” siger sygeplejerske Marie Lavesen, Nordsjællands Hospital, Hillerød.

Hun påpeger klart, at behandlingen med hjemmeilt ikke KUN er for åndenød. Åndenød skyldes ofte ekstra muskelarbejde, så patienten kan sagtens døje med svær åndenød uden at mangle ilt.

”Nogle mennesker ser det desuden som en befrielse at få ilt. KOL er jo en skjult sygdom. Med et iltapparat bliver den pludselig synlig og gør måske, at der bliver taget et andet hensyn til patienten fra omgivelsernes side. Andre ønsker til gengæld ikke at vise sig frem med ilt og dermed vise, at de er syge. Det er meget individuelt.”

Som KOL-patient skal man bruge sit iltapparatet minimum 16 timer i døgnet, ellers har det ikke effekt. Jo mere det bruges desto større effekt på overlevelse.

Bedre dialog med fagpersoner for at sikre den rigtige løsning

Marie Lavesen pointerer vigtigheden af, at patienterne får en ordentlig dialog med fagpersoner for at finde den helt rigtige løsning til den enkelte. Derudover også således at patienterne bliver informeret om de bivirkninger, der kan støde til ved brug af hjemmeilt.

”Udover iltkoncentratorer i hjemmet er det muligt at vælge imellem flydende ilt og flere mobile løsninger, hvor det er nemt at have ilten med sig. På den måde kan den enkelte med KOL blive mere aktiv, hvilket er uhyre vigtigt. Det er mit indtryk, at mennesker med KOL ofte er glade for de forskellige former for hjemmeilt, når de først har accepteret, at det er et vilkår i deres sygdomsforløb. Og desuden har fundet ud af, hvordan apparaterne bruges. Hjemmeilten kan bidrage til et bedre liv.”

FAKTA: Hjemmeilt ved KOL kan:

  • forlænge livet.
  • øge livskvaliteten.
  • hjælpe dig med at være mere fysisk aktiv.
  • gøre dig mindre træt.
  • gøre din søvn bedre.
  • ikke nødvendigvis behandle din åndenød.

Kilde: Lungeforeningen

Næste artikel