Skip to main content
Home » Luft og Lunger » Underernæring ved KOL: Hvor meget protein skal KOL-patienter have?
KOL

Underernæring ved KOL: Hvor meget protein skal KOL-patienter have?

proteinrige kyllingespyd med tomat og løg
proteinrige kyllingespyd med tomat og løg
Foto: Foodiesfeed

Underernæring ved KOL kan have alvorlige konsekvenser for patienterne. Det er virkeligheden for 20-30% af de ambulante patienter. Men hvordan holder man vægten oppe?

Studier viser, at KOL-patienter ofte har ernæringsproblemer. F.eks. lider 20-30% af de ambulante patienter af underernæring. Der kan være forskellige årsager til underernæringen, men konsekvenserne er alvorlige.

Konsekvenserne kan være: øget åndedrætsbesvær, begrænsninger ved fysisk aktivitet på grund af svækkede muskler i krop og respiration. Nedsat immunforsvar, større risiko for knogleskørhed og midlertidige KOL-forværringer (exacerbation).

I forbindelse med sidstnævnte viste et studie, at hele 47% af patienter indlagt med KOL, havde tabt sig ufrivilligt i 2-4 måneder op til indlæggelse.

Underernæring ved KOL: Hvor meget protein?

Du skal spise jævnligt med 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Og så skal du spise flere proteiner, når du er lungesyg. Som tommelfingerregel skal du have 1,5 gram protein per kilo kropsvægt per dag. Vejer du 60 kilo, skal du derfor indtage 90 gram protein om dagen.

INFOGRAFIK: Klik her og se hvilke fødevarer, der er rige på protein

(gram-angivelser er per 100 gram)

Next article