Skip to main content
Home » Mænds Helse » [Henrik Duer] Find din egen måde at være sund på
Sund livsstil

[Henrik Duer] Find din egen måde at være sund på

Henrik duer foran blåt stakit
Henrik duer foran blåt stakit
Foto: TV3

Glem alt om de kulørte ugeblades slankekure, der lover nemme vægttab. De holder nemlig sjældent i længden. Find i stedet en sund livsstil, der passer dig og dine interesser. Så får du de bedste resultater, konstaterer træningsfysiolog Henrik Duer.

Det skal helst ikke være for svært at tabe sig og få en sundere livsstil, for så ender man med at falde i de gamle usunde vaner og tage vægten på igen. Find din derfor din egen personlige sunde livsstil, så kommer du længst, konstaterer træningsfysiolog og ernæringsrådgiver Henrik Duer. ”Det er jo alt afgørende for et vægttab og en større sundhed, at man holder sig aktiv og får pulsen op flere gange om ugen. Men hvis det bliver surt og hårdt slid at leve den sunde livsstil, man har valgt, så skal man vælge om. Man kan jo ikke køre hele livet gennem på viljen, for så ender man med at falde i de gamle usunde vaner igen,” siger Henrik Duer og fortsætter: ”I stedet for at gå til crossfit, så spil fodbold med vennerne, hvis man synes det er sjovere. Det gælder om at vælge den livsstil, som du synes er sjov og som får dig ud af døren. I sidste ende handler det jo om at gøre noget. Så derfor skal man også vælge en sund livsstil, man ved, at man kommer til at følge.” En sund livsstil handler altså især om, hvad der passer til dig og dine interesser. Derfor er første skridt til en sundere livsstil at finde ud af, hvilken type aktivitet du gider at lave, men også hvilken type mad du kan lide.

Den sunde fornuft vinder i længden

I stedet for at følge en af de mange slankekures regelsæt, hvor man ikke må spise det ene og det andet, så skal man i højere grad følge sin sunde fornuft, forklarer Henrik Duer. ”Hvis du lever efter et stramt regelsæt, så bliver det hurtigt meget besværligt at leve sundt. Men hvis man ønsker at tabe sig, så er det egentligt ret simpelt: skær ned i kalorierne ved at spise mindre portioner og investér kalorierne der, hvor du får mest sundhed og mæthed for pengene. Når folk følger deres sunde fornuft, så giver det i højere grad et langvarigt vægttab, og det er det, man skal sigte efter,” siger Henrik Duer, der til dagligt vejleder folk til et sundere liv. Proteiner mætter f.eks. mere end kulhydrater og fedt, og får du for lidt protein, så er der risiko for, at du taber muskelmasse i løbet af slankekuren. Proteiner findes i høj grad i f.eks. kød og nødder.

Lad din tålmodighed råde

Du skal sørge for at vælge en sund livsstil, hvor du ser resultater der passer til din tålmodighed og dit tempo, konstaterer Henrik Duer. ”Man skal jo helst se resultater af sin nye sunde livsstil, hvis der skal være mening med galskaben og livsstilsændringen skal være langtidsholdbar. Nogle har brug for at se resultater hurtigt, hvis de skal holde motivationen og vægttabet. Så skal de måske lave ændringer på flere punkter. Andre kan nøjes med små forbedringer og kan derfor også nøjes med små ændringer. F.eks. starte med at erstatte morgen-croissanten med havregryn eller skyr,” siger Henrik Duer.

Det sunde liv betaler sig

Et succesrigt vægttab og et sundere liv handler altså også om fastholde motivationen, så man ikke falder tilbage til de gamle vaner. Men faktisk giver det motivation bare at få startet på det sundere liv, mener Henrik Duer. ”Det er de færreste, der fortryder, at de lige har motioneret og været aktive. Motion giver en god fornemmelse i kroppen både i øjeblikket og på sigt. Man er ikke længere en slapsvans, man kan gå længere ture og løfte tungere ting. Det giver øget selvværd og gå-på-mod til at foretage flere sunde livstilsændringer,” siger Henrik Duer

Derudover giver et vægttab også en masse livskvalitet.

”Ingen har fortrudt et vægttab, kun at de ikke har gået i gang før. Man får mere energi, fordi der er mindre man skal flytte rundt med. Og så bliver man mere tilfreds med det, man ser i spejlet. Derudover mindsker man jo også risikoen for at udvikle alvorlige sygdomme. Det giver en bedre og sundere alderdom. Der er altså så meget at hente på den anden side af et vellykket vægttab,” siger Henrik Duer.

Next article