Skip to main content
Home » Mænds Helse » Mand. Lad mig introducere dig til elastikreglen og en ny sund livsstil
Umahro Cadogan

Mand. Lad mig introducere dig til elastikreglen og en ny sund livsstil

Hænder holder elastik spændt, klar til skud
Hænder holder elastik spændt, klar til skud
Foto: Unsplash.com
avatar

Umahro Cadogan

Sundhedsfaglig direktør hos Umahro

Har du brug for motivation til at komme op af sofaen og i gang med en sundere livsstil? Her er Umahro Cadogans stærkt motiverende elastikregel.

Mandfolk! Du tænker sikkert: Hvorfor endnu en, der fortæller mig noget om, hvordan jeg skal leve for være sund, vital og blive gammel uden sygdom? Hallo, jeg er mand, jeg er hårdfør, spiste masser af grøntsager som barn, dyrkede godt med sport som barn og teenager og har det jo godt nok nu. OK, måske kunne jeg godt spise nogle flere grøntsager, motionere lidt mere, sove lidt mere, spise mindre skrammel eller noget helt femte. Men livet skal leves og man skal jo dø af noget. Og alle de mulige skadevirkninger af en kost og levevis, der ikke er helt ideel, ja de kommer jo først om mange årtier, hvis de overhovedet rammer mig og ikke en anden. Så hvorfor ofre noget velvære og livsnydelse lige nu?

Elastikreglen motiverer til sund livsstil

Lad mig introducere dig til elastikreglen. Et godt motivationsredskab hvis du ikke lige kan se grunden eller finde motivationen til, at spise de der 600 g. grøntsager og frugt hver dag, at du bør motionere og bevæge din krop, at det som udgangspunkt er bedre med fuldkorn end hvidt mel o.s.v. Hvorfor bruge alt for meget tid og energi på noget, der først gør en forskel, når du er blevet gammel?
Jo det bør du overveje, fordi alle de ting, der øger risikoen for at få velfærdssygdomme, skavanker og ældes alt for hurtigt senere hen, de også koster dig noget lige her og nu. Alt der rammer din krop på lang sigt, det rammer din potens og rejsninsgevne her og nu. Den del af din mandighed bliver stækket. For meget sodavand, slik og kage, rygning, usundt fedt, junk food, for lidt motion, for meget stress, for lidt søvn, for meget alkohol og den slags, det virker som at vikle en elastik rundt om dit kæreste eje. Ikke i erigeret tilstand, men når den er slap. Resultatet er markant nedsat eller absolut nul og nix blodtilstrømning, når det virkelig gælder. Uanset hvad dine intentioner måtte være om at brillere i kanen, så bliver de sværere at udføre. Og pomfritter, burgere, chips, cola, for mange øl, rygning o.s.v. virker lige præcis som en elastik på det forkerte tidspunkt. Rejsningsproblemer kan være er en forsmag på senere problemer med forhøjet blodtryk, type II diabetes, hjertekarproblemer og åreforkalkning.

Problemer med rejsning er et symptom

Problemerne med rejsning kan komme årtier før de nævnte sygdomme. Så hvis der ikke kommer blod nok til dine ædlere dele, hvis de er i så dårlig form, at de ikke kan præstere at strutte rankt, så tænk på hvordan det ser ud i blodårene i resten af kroppen. Tænk på hvordan hjertet, der konstant arbejder, så har det. Ikke godt. Rejsningsproblemer kan komme allerede i tyverne og trediverne, hvorimod de andre sygdomme først kommer nogle årtier senere. Vidste du, at det er mere effektivt at løbe et par gange om ugen og spise sundt end at tage medicin mod rejsningsbesvær p.g.a. ringe blodgennemstrømning. Mænd med rejsningsproblemer får simpelthen bedre blodgennemstrømning og rejsning af at motionere og spise ordentlig mad end medicin…og så får de alle de andre sundhedsgevinster med oveni.

Få løsnet elastikken

Mænd der spiser flere grøntsager og frugter, har en meget lavere forekomst af rejsningsproblemer end mænd der ikke spiser særlig meget frugt og grønt. Så ‘kaninfoder’ er faktisk for mænd, der gerne vil tilegne sig de seksuelle karakteristika, vi tillægger kaniner. Og det er jo nogle ret macho karakteristika. Så alt det der kan gøre skade på lang sigt, det rammer dig lige her og nu på potensen og din rejsningsevne. Og de påvirker også dit energi niveau og velvære lige her og nu. Heldigvis, så virker alle de sunde tiltag lige modsat: De pumper den større. Tomater, fisk, bønner, broccoli, jomfruolier, armbøjninger, løbetræning, rejer, blomkål, spinat, fuldkornspasta, havregryn, frugter, jordbær, linser og den slags giver dig mere end et potentielt længere liv. De sørger for, at du kan udfolde din mandighed i fuldt vigør her og nu!

Sund pay off

Du vælger selvfølgelig selv. For at citere Søren Eckmann fra Godtvedskolen: ”Vil du være regnorm eller en anakonda?”. Du har selv alle muligheder, for at bestemme om det skal være det ene eller det andet. Husk at alle de ting, der gør dig til mere anakonda her og nu, også giver pay off på lang sigt. Det er de helt samme ting, der mindsker risikoen for overvægt, depression, kræft, hjertekarsygdom, slagtilfælde, gammelmands sukkersyge, demens, forstørret prostata, knogleskørhed og alle de andre helbredsproblemer moderne mænd alt for ofte oplever, når de kommer op i årene. Og husk, at det ikke drejer sig om askese, for at få din anakonda frem og derudover ældes med stil frem for at både facaden og fundamentet krakelerer og går i forfald længe før tid er. Du kan sagtens få masser af rigtig god, bastant og velsmagende mad og samtidig spise dig til mere mandighed, potens, velvære, energi, vitalitet og virilitet. Der er ikke en pind kaninfoder over maden, der gør dig godt.

Spis, løb og sov dig til bedre potens

Husk at hver gang du pumper din bicep eller tager det 15.000. skridt på løbeturen, så er det ikke kun dine arme eller ben der bliver større, stærkere og mere udholdende. Det gør dine ædlere dele også…og dit hjerte og din hjerne. Så spis, lev, sov og motioner dig til meget mere end et langt liv med lavere risiko for sygdom og unødvendigt forfald. Du får også mere energi, mere potens, mere testosteron og mange flere grin. Det med anakondaen og sundheden er i virkeligheden ekstra gevinster. Du får alle redskaberne til at spise og leve dig i topform på alle områder. Til glæde for dig selv og din kvinde eller de kvinder, der venter på dig i fremtiden.

Next article