Skip to main content
Home » Mænds Helse » Peter er en almindelig mand, og en helt almindelig mand dør før sin kone
Den gennemsnitlige mand

Peter er en almindelig mand, og en helt almindelig mand dør før sin kone

Silhuet af mand
Silhuet af mand
Foto: Unsplash.com

Et prosaisk skriv om mænds sundhed

Han burde gå til lægen med sine småskavanker, men den der rapport med tallene skal jo afleveres snart. Han skal også lige se fodbold og hygge med familien. Man skulle leve 5 år længere, hvis man kysser sin kone hver morgen. Men Peter dør 4 år før sin kone, og her er hvordan.

Klokken er 7:00 den 16. juni, og Peter Nielsen slår alarmen på mobilen fra, mens hans strækker sit 179,5 cm lange og 83,1 kg tunge corpus… Han er ikke helt udhvilet, det er han næsten aldrig, og det er hans kone, Anne Nielsen, for så vidt heller ikke. Peter snorker nemlig, og det har han altid gjort.

Bildæk og tyndt på toppen

Peter slæber sig ud på toilettet i sin undertrøje, som ikke helt skjuler hans flotte bildæk. I spejlet møder hans trætte øjne det tynde hår. Det er vist blevet en del tyndere her på det sidste, egentlig. Det synes hans kone i hvert fald, og Peter er da heller ikke så glad for det, måske endda pinlig, og han ved, han nok burde gøre noget ved det. Dét, og hans blodsukker og en hel del andre ting. Men som den helt igennem gennemsnitlige danske mand han er, kommer det ikke til at ske. Han er én blandt 2.239 andre Peter Nielsen’er og repræsenterer en rigtig dansk mand.

En kop kaffe og en smøg

Peter Nielsen er som de danske mænd er flest – hans yndlings farve er blå, han kører en Volkswagen til sit arbejde, hvor han tjener 294.000 kr årligt – penge han bl.a. bruger på en ferie til solbeskinnede Mallorca. Desværre tager Peter Nielsen ikke godt vare på sig selv, og han ved det udmærket godt. Men det er så svært i hverdagen lige at drikke nok vand, få bevæget sig og spise lidt mindre af det alt usunde, der smager så godt. Anne Nielsen spiser jo troligt både morgenmad og kosttilskud om morgenen, og hun har sagt til Peter, at han også skal, men altså… Peter er glad, bare han får en kop kaffe og en smøg i kæften.

Det skal arbejdes væk

Morgensolen danser i røgen, Peter udånder. Fandme idyllisk. Fra svælget kommer en dyb rå hoste og ødelægger stilheden. Måske, hvis han fik tjekket den hoste (eller sit modermærke), kunne kræften blive opdaget i tide… Men som hans nu afdøde far sagde: Der er ikke det, der ikke kan arbejdes væk. Ja, det går nok i sig selv, tænker Peter Nielsen for sig selv.

På landevejen i lidt for stramt cykeltøj

Peter Nielsen glæder sig til Tour de France i flimmerkassen. Ideen om at bestige bjerge på to hjul og suse ned ad dem igen tiltaler Peter Nielsen. At mærke kroppen arbejde, blodet pumpe, sveden dryppe, vinden hvine og solen blænde… Jo, jo, men prøv lige at forestille dig Peter Nielsen i virkeligheden – på en ensom landevej mellem Herning og Silkeborg i lidt for stramt cykeltøj. Han sveder, puster og kommer næsten ingen vegne – andet end lidt for tæt på de forbipasserende bilister, der, lige som han selv, nok ville ønske, han fik røven væk fra vejen og tilbage i sofaen. Måske er det, Peter Nielsen virkelig mangler, fælleskaber…? Men hvad skal han gøre, når hverken zumba, golf eller squash siger ham noget? Hellere en øl på sofaen foran apparatet, alle møbler peger imod, så han kan døse hen inden de første 50 km af Touren. Det er vel ikke så underligt, at han sammenlagt tilbringer 45 døgn om året foran TV’et.

Hørelsen svigter

Hen over årene er volumen på TV’et røget i vejret uden nogen særlig årsag. Og dog. Hans hørelse er nemlig ikke, hvad den har været. Når Anne Nielsen prøver at sige noget, lyder standardsvaret troligt: ’Hva?’ Det er ikke noget, han tænker over, men hvis bare han gjorde. Det kommer højst sandsynligt til at bemærkes på hans arbejde, som han ellers er glad for. Han er en af 800.000 med høreproblemer i en eller anden grad.

Skilsmisse om hjørnet

Peter Nielsen er 40,2 år, og selvom han endnu ikke ved det, bliver han skilt lige om lidt. Det bliver hans 1.68 børn kede af… De hedder William og Emma, som så mange andre. Dog er det store problem for Peter ikke det, men at han, som statistikkerne foreskriver, vil forlade denne jord fire år før sin kone… undskyld… ekskone. En kæmpe forskel i et moderne Danmark. Men det er da også klart, når han går meget mindre til lægen, spiser for godt og er inaktiv.

Flest usunde mænd

Der er intet galt i at være Peter Nielsen, men vi har en kæmpe skævvridning i statistikkerne og mænds sundhed er på spil. Denne ubalance handler ikke om ligeløn eller mangel på samme. Den handler ikke om den kønslige sammensætning af bestyrelser og topposter landet over. Den handler om fedtprocenter, blodsukker, motion, søvn og grønsager – det handler om velvære, og det handler om sundhed. Her dominerer vi mænd desværre negativt. Så hvis du føler dig ramt, så det ikke så underligt.

Next article