Skip to main content
Home » Mave og Tarm » 6 almindelige tegn som kan tyde på at du er glutenintolerant
Glutenintolerance

6 almindelige tegn som kan tyde på at du er glutenintolerant

Hænder holdende en dejklump
Hænder holdende en dejklump
Foto: Unsplash.com

Danmark er et af verdens mest glutenintolerante lande. Ifølge Dansk Cøliaki Forening er det omkring 1 % af den danske befolkning, der lider af cøliaki, eller glutenintolerance, som det kaldes i folkemunde.

En almindelig opfattelse er, at glutenintolerance er en allergi – men faktum er, at det er en kronisk sygdom, som skader din tarm og kan gøre dig meget dårlig. Mange har dog ikke kendskab til advarselssignalerne om, at man lider af sygdommen – og størstedelen af alle danskere med glutenintolerance har endnu ikke fået stillet en diagnose, hvilket desværre kan føre til en lang række af sundhedsmæssige problemer såsom fejlernæring og dårligt helbred. Symptomerne på glutenintolerance kan variere fra person til person – men her er i al fald seks almindelige symptomer, som alle bør kende til.

1. Problemer med maven

Besvær med mave og tarme er ifølge Netdoktor et af de allermest almindelige signaler på, at du har ubehandlet glutenintolerance. Det kan eksempelvis dreje sig om diarré, forstoppelse, gas i maven og oppustethed. Dette symptom kan også tyde på andre problemer som eksempelvis irritabel tarm.

Foto: Shutterstock

2. Udslet og blærer

Tør, kløende hud og blærer i munden og på huden er et af symptomerne for glutenintolerance. Dansk Cøliaki Forening skriver, at der findes en hudsygdom, som kaldes for hudcøliaki, der indebærer at du får blærer som klør på huden. Derfor forveksles hudsygdommen ofte med eksem eller psoriasis.

Foto: Shutterstock

3. Vægttab

Glutenintolerans indebærer at en inflammation, som startes af glutenproteinet, der skader tyndtarmen. På grund af denne tarmskade kan du også gå ned i vægt. Hvis du har sygdommen, kan du også gå let gå ned i vægt, fordi du får det dårligt, kaster op eller ikke har nogen appetit.

Foto: Shutterstock

4. Træthed

Hvis du er glutenintolerant, så kan du let føle dig træt og udmattet – hvilket måske ikke er så underligt, da din krop hele tiden tvinges til at kæmpe mod en inflammation. Det bliver det desuden sværere at optage vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, da din krop får gluten i sig og tarmene skades.

Foto: Shutterstock

5. Depression

Du kan også føle dig mere nedstemt end almindeligt, hvis du har ubehandlet glutenintolerance, skriver Apoteket. Denne almindelig opgivenhed kan minde om depression og årsagen kan være blod- og vitaminmangel. Du kan også blive irriteret, urolig eller oprørt. Det lyder ganske logisk: hvis din mave er ulykkelig med det, du spiser, bliver hjernen også ulykkelig.

Foto: Shutterstock

6. Laktoseintolerans

Sundhed skriver, at laktoseintolerans faktisk kan tyde på, at du også har glutenintolerance. Laktose, mælkesukker, brydes nemlig dårligere ned i tarmen, hvis den er skadet, som den jo bliver ved glutenintolerance. Mange af symptomerne ved laktose og gluten ligner hunanden: mavesmerter, gas i maven, opsvulmet mave og diarré.

Foto: Shutterstock

Hvis du tror, at du kan være glutenintolerant, opsøg da læge, som kan hjælpe dig med at stille en såkaldt cøliakidiagnose.

Tøv ikke med at dele dette videre, så dem du holder af kan blive opmærksomme på kroppens advarselssignaler!

Next article