Home » Mave og Tarm » Endometriose: Stil krav om at blive udredt
Endometriose

Endometriose: Stil krav om at blive udredt

Kvinde med smerter
Kvinde med smerter
Foto: Pexels.com

Ingen kvinder skal finde sig i at leve i det skjulte med kraftige menstruationssmerter. Tal åbent om problemerne. De kan behandles. Katrines smerter skyldtes endometriose.

Hun får sin første menstruation som 13-årig og den er fra start forbundet med voldsomme underlivssmerter. Den situation ændrer sig ikke med årene. Derfor ordinerer forskellige praktiserende læger i næsten 10 år p-piller til den unge pige i et forsøg på at styre netop de stærke smerter og de kraftige menstruationer. Hun bliver i den periode aldrig undersøgt og udredt for, om generne, der i den grad hæmmer livskvaliteten, skyldes eventuel anden sygdom.

Voldsomme smerter og kramper

P-pillerne hjælper Katrine Larsen i 6-7 år. Hun har ondt før og under sin menstruation, men er trods alt i stand til at passe sine studier. ”I 2011 får jeg pludselig ekstra voldsomme smerter og kramper i kroppen ved menstruation. Tre gange bliver jeg hentet i ambulance og indlagt med udrykning. Ved èn af indlæggelserne foretages en scanning af mit underliv, men gynækologerne konstaterer blot, at der ikke er tegn på cyster i mit underliv. Jeg skal igen kontakte egen læge. Ingen gynækologer er så superskarpe, at de tænker i endometriose baner.”

Tag ansvar for din sygdom

En flytning gør, at endnu en ny praktiserende læge kommer ind i billedet. Katrine Larsen opsøger ham med sit store problem. Og pludselig sker der noget. Lægen henviser hende til udredning for endometriose på Roskilde Sygehus. Sommeren 2012 får hun den endelig diagnose. ”Det var en lettelse, selvom jeg måtte se i øjnene, at jeg som 22-årig er kronisk syg. Men nu går jeg ikke længere i uvished. Og jeg ved, hvorfor jeg har ondt. Meget hurtigt kontaktede jeg Endometrioseforeningen for at få hjælp og vejledning. Det er meget vigtigt, at man selv tager ansvar for sin sygdom og aktivt finder ud af, hvordan man kan leve med den. Det nytter ikke noget at læne sig tilbage og give op.”

Tabu om underlivet

Endometriose er ikke en sygdom, der tales åbent om i det offentlige rum. Ifølge Katrine Larsen skyldes det, at kvinders underliv er en mærkelig størrelse omgærdet af mystik og et hav af tabuer. ”Råb højt, når du har underlivsproblemer. De praktiserende læger har ikke alle tilstrækkelig viden om endometriose. De mangler alarmklokkerne, når kvinder henvender sig med stærke menstruationssmerter. Som patient er man nødt til at være stædig og kræve en udredning, selvom lægen påstår, at det er normalt at have ondt.”

Smerterne halveret

I dag får Katrine Larsen non stop hormonbehandling i form af p-piller, og desuden har hun indrettet sin livsstil efter, hvad der har konstruktiv virkning på sygdommen. ”Det er vigtigt at få motion. Jeg styrketræner og løber meget. Kostmæssigt lever jeg nu mere sundt, og jeg sørger for daglig udspænding af min krop. Jeg har det meget bedre, og mine smerter er vel nærmest halveret i grad. Jeg forsøger at leve et normalt liv, og passe mit job så godt jeg kan. Man skal have viljen til at ville. Men jeg er også nødt til at gå på kompromis. På grund af stor træthed har jeg ind imellem brug for en dag på sofaen – til gengæld er jeg så fyldt med mere energi dagen efter.”

Katrines råd ved smerter

Gode råd ved stærke menstruationssmerter

  1. Har du stærke menstruationssmerter, så kom ud af busken og gå til lægen hurtigt.
  2. Vær åben over for dine omgivelser omkring hvor dårligt, du har det. Lad være med at gemme dig.
  3. Vær stædig omkring at blive udredt og få en diagnose.
  4. Gå ind på Endometrioseforeningens hjemmeside og læs om symptomerne på sygdommen. Tag dem med til egen læge.
  5. Hent information til et godt liv med endometriose, når du har fået en endelig diagnose.

Kilde: Katrine Larsen

Næste artikel