Skip to main content
Home » Mave og Tarm » Gode råd hvis du har IBS – mod oppustet mave og smerter efter måltidet
IBS

Gode råd hvis du har IBS – mod oppustet mave og smerter efter måltidet

Kunsterisk gengivelse af tarme
Kunsterisk gengivelse af tarme
Foto: Unsplash.com

Flere hundrede tusinde danskere rammes af irritabel tyktarm, der blandt andet giver oppustet mave, mavekneb og ujævn afføring. Heldigvis er der gode råd og medicinsk hjælp at hente.

Tarmen er en mystisk størrelse, som forskerne stadig forsøger at blive kloge på. En af de tarmlidelser, som læger og forskere jagter en forklaring på, er irritabel tyktarm, der rammer ca. 800.000 danskere. Irritabel tyktarm, også kaldt IBS, kan lige nu ikke måles fysisk, men IBS er ofte invaliderende og begrænser de udsatte i at arbejde, da der kan følge store smerter efter, man har spist. Heldigvis er der hjælp at hente for nogen, siger Charlotte L. Nielsen, landsformand for Colitis-Crohn foreningen. ”Desværre går mange med IBS, uden at tage kontakt til sin læge for at få hjælp. Det er ærgerligt, for der er faktisk hjælp at hente – lige fra medicin til kostændringer. Der er flere muligheder for at lindre sin IBS, men desværre ikke kurere,” siger Charlotte L. Nielsen.

Få behandling mod IBS

Selvom forskere endnu ikke har gennemskuet årsagerne til IBS, er det alligevel lykkes at lave medicin, der lindrer de symptomer, man får ved IBS. ”Mange med IBS bliver ret påvirket af sygdommen og må se sig nødsaget til blive hjemme fra arbejde eller skole. Medicinen er ikke en mirakelkur, men den gør, at nogen kan få en mere tålelig hverdag med færre gener. Mange kender ikke til medicinen endnu, og det er meget ærgerligt, da det har potentialet til at hjælpe dem i hverdagen,” siger Charlotte L. Nielsen.

Kosten kan have betydning

En ændring i kosten kan også være en god måde til at komme udenom symptomer og gener på, siger Charlotte L. Nielsen. ”Det er forskelligt fra person til person, hvilke elementer i kosten der udløser IBS, men det lader til, at de fleste reagerer på svært-fordøjelige kulhydrater, der kaldes FODMAP. Folk med IBS har svært ved at nedbryde kulhydraterne, og de gærer i stedet i tyktarmen og skaber luft,” siger Charlotte L. Nielsen. Metoden til at gennemskue, hvilke fødevarer der giver symptomer, er ved at udelukke fødevarer med FODMAPs og så introducere dem en ad gangen. På den måde kan man se, hvornår man får en reaktion, forklarer Charlotte L. Nielsen.

En low-FODMAP diæt er en diæt, der begrænser indtagelse af sukkerstofferne:

  • Laktose (Findes i mælkeprodukter)
  • Fruktose (Findes i frugt, sirup og honning)
  • Fruktan (Findes i hvede og løg
  • Galaktan (Findes i kål, bønner og linser
  • Sukkeralkohol (polyol) (Findes i kunstige sødemidler og frugt)
  • IBS er svær at se

På nuværende tidspunkt har læger ikke en måde at måle konkret, om man har IBS, men kan spore sig ind på det ved at se på symptomerne. ”I mange år var det kendt som en funktionel lidelse, dvs. en form for psykisk tilstand, da lægerne ikke har kunnet finde fysiske indikationer på lidelsen. Men for dem der har sygdommen, er det meget fysisk,” siger Charlotte L. Nielsen og fortsætter: ”Når du har spist et måltid mad, kan du ligne en gravid i ottende-måned. Maven puster sig op, og det gør ondt. Mange oplever træthed, diaré eller forstoppelse. Det er en meget fysisk sygdom, som kan være ret så invaliderende, og derfor er det noget, vi som samfund skal tage alvorligt, når så mange rammes af den,” siger Charlotte L. Nielsen.

Next article