Home » Misbrug og Afhængighed » Alkoholiker: Jeg skulle nå bunden før jeg tog imod behandling
Alkoholisme

Alkoholiker: Jeg skulle nå bunden før jeg tog imod behandling

Alkoholiker hænger hen over et bord
Alkoholiker hænger hen over et bord
Foto: Pexels.com

Efter fem ugers intensiv behandling for sit enorme alkoholmisbrug igennem mange år har Frederik Rasmussen lært at tænke på en anden måde. Han er ædru i dag og har fået kvalitet i sit liv.

6-7 flasker rødvin om dagen

For seks år siden mister Frederik Rasmussen fuldstændig kontrollen over sit alkoholmisbrug. Fra udelukkende at drikke i weekender og ferier skyller han – fortrinsvis – rødvin ned dagligt og nærmest i døgndrift. Her er ikke tale om nydelse, men om at drikke sig i søvn. Dagsrationen løber op på seks-syv flasker. ”Jeg drak, sov, vågnede, havde abstinenser og drak videre. Jeg var helt ligeglad med alt og tumlede med meget sorte tanker. Der var ingen døgnrytme overhovedet, og jeg blev i den periode meldt syg på mit arbejde som folkeskolelærer. En alkoholiker vil meget gerne opfinde en undskyldning for at drikke. Min var, at min kæreste netop havde forladt mig med vores fælles søn til fordel for en anden mand.”

Hjælp til behandling

Familien og ekskæresten påpeger, at der må ske noget radikalt, så Frederik Jakobsen begynder at gå til møder i fællesskabet Anonyme Alkoholikere (AA). Men der er ikke tale om et helhjertet initiativ. Han kan ikke holde sig ædru. Ved et tilfælde møder han en mandlig AA’er på en ferie på Bornholm. De taler sammen, og ham kan Frederik Rasmussen ikke bilde ind, at han er ædru. De bestemmer at holde kontakten. ”1. januar i år ringede han til mig og kunne straks fornemme, at den var helt gal. Jeg drak, sov og havde næsten ikke spist i 14 dage. Han kørte hen og fik rusket liv i mig, hvorefter vi tog til AA-møde. Det hjalp ikke. Jeg tog en tur til. Og den fangede min AA-ven også. Jeg var lige til skraldespanden”.

Intensiv behandling for alkoholisme

Vennen råder Frederik Rasmussen til seriøst at gå i behandling, men han har ikke råd. Familien tilbyder at betale. Fra 8. marts til 14. april er Frederik Rasmussen i intensiv behandling. ”Der var larmende tavshed fra mine nærmeste i de perioder, hvor jeg drak tæt. Men de kunne ikke gøre noget. Jeg skulle nå min bund, inden jeg var grydeklar til behandling. Og det måtte de vente på. Til gengæld er måden de tager imod én på, når man kommer hjem, meget vigtig. Jeg skal ikke pakkes ind i vat. Hverken af mine pårørende eller min arbejdsgiver.”

Ser nuancerne i livet

At være igennem et behandlingsforløb sammen med ligesindede har lært Frederik Rasmussen at tænke på en anden måde. ”Jeg er blevet provokeret og har været nødt til at tage konfrontationen med mig selv. Nu har jeg lært, at det er i orden ikke altid at være i super humør. Jeg er blevet trænet til at se nuancerne i livet og være i kontakt med mine følelser. Tidligere så jeg alt sort-hvidt. I dag kan jeg acceptere, at tilværelsen ikke bare forløber gnidningsfrit.” Livet nu er i orden. Frederik Rasmusen har fået et langt bedre forhold til sin søn på syv år og nyder at arbejde igen. ”Nu er jeg der for ham. Vi har mere kvalitetstid sammen. Der er ikke længere fravær på grund af druk. Jeg går regelmæssigt til møder i AA og i modsætning til tidligere kommer jeg af egen fri vilje. Jeg gør det for min egen skyld.”

Frederik Rasmussen er et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med mandens identitet.


Næste artikel