Skip to main content
Home » Underliv » Hormonfri behandling af overgangsalder og vaginal tørhed
Hormonfri behandling

Hormonfri behandling af overgangsalder og vaginal tørhed

Foto: Getty Images
avatar

Christine Felding

Gynækolog

Sørg for at få hjælp hos din læge eller gynækolog, hvis du oplever gener i underlivet i forbindelse med overgangsalderen. Det er helt almindeligt men meget ubehageligt at få tørre slimhinder, og det kan nemt behandles, også uden hormoner, siger gynækolog Christine Felding.

Vaginal tørhed er en helt almindelig tilstand, som rammer cirka halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen. I forbindelse med overgangsalderen falder niveauet af østrogen, og det kan give tørre slimhinder i skeden.

Smerter i skeden

Når kvinderne går med problemet uden at få hjælp, vil mange opleve nedsat livskvalitet, da tørhed i skeden giver smerter, når man sidder, cykler og har samleje.    

”Det er noget, man kun kan ønske sin værste fjende. Du føler, at du har et stykke sandpapir mellem benene. Og manden skal bare holde sig væk. Vaginal tørhed kan derfor give svært nedsat livskvalitet og problemer i samlivet,” siger Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik. 

Hormon- og parabenefri alternativer til hormonpillen

Normalt behandles tørhed i skeden med østrogen-piller eller en hormonring, der sættes op i skeden, men nogle kvinder er bange for at bruge østrogen-piller, fordi de tror, at hormonbehandlingen kommer med risiko for at få kræft. Det gør de ikke, forsikrer Christine Felding, men hvis du alligevel ikke er tilpas ved tanken om hormonpiller, så er der også hormon- og parabenefri alternativer, bl.a. en slags stikpiller lavet af hyaluronsyre.

”Der er god dokumentation for, at hyaluronsyre-vagitorier virker og er uden risici, så dem vil jeg anbefale patienter. De tager længere tid om at virke, og så skal de tages mere jævnligt,” siger Christine Felding.

Hyaluronsyre findes naturligt i kroppen

Hyaluronsyre findes bl.a. naturligt i kroppen og er en slags tykt flydende substans i ren form. Stoffet bliver bl.a. brugt i skønhedsprodukter pga. dets fantastiske evne til at fugte huden. På den måde kan hyaluronsyre også bruges til at afhjælpe vaginal tørhed på en hormonfri måde. Produkterne findes som en slags torpedo-lignende stikpille, et vagitorie, der sættes op i skeden, hvor pillen langsomt opløses og fugter skeden, så symptomerne forsvinder.

Der er også andre hormonfrie produkter på markedet, der baserer sig på soya, radiobølger og laserbehandling. Laserbehandlingen er bl.a. ved at blive forsket i lige nu. 


Next article