Skip to main content
Home » Underliv » Tørhed i skeden giver et stort antal kvinder daglige gener
Vaginal tørhed

Tørhed i skeden giver et stort antal kvinder daglige gener

Foto: Pexels.com
avatar

Stine Fürst

Gynækolog

Omtrent halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen oplever vaginal tørhed, men det kan også ramme kvinder med brystkræft. Symptomerne påvirker de mange kvinders livskvalitet, men heldigvis er der gode behandlingsmuligheder, siger gynækolog Stine Fürst.

Når kvinders østrogenniveau falder, f.eks. i forbindelse med overgangsalderen, påvirker det deres slimhinder i skeden, men også i urinrøret og i bunden af blæren, slimhindenerne bliver tyndere, og der dannes mindre sekret. Den tyndere slimhinde øger risikoen for infektioner, såsom blærebetændelse. Og det lavere niveau af østrogen gør, at miljøet bliver mindre venligt overfor mælkesyrebakterier, hvilket kan forstyrre bakteriesammensætningen i skeden.

Konsekvensen af tørhed i skeden kan være svie, kløe, ændret lugt og smerter ved samleje, til tider også når man cykler eller sidder ned. Det påvirker livskvaliteten hos kvinderne, men det er ikke alle, som opsøger deres læge for at få hjælp. 

”Nogle kvinder opsøger deres læge med det samme, de oplever generne, men der er også andre, som går med vaginal tørhed i flere år, og måske ikke har sex længere, fordi det gør ondt. Det er jo ærgerligt, for tørhed i skeden kan behandles på flere måder,” siger Stine Fürst, speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Bryd tabuet

Som kvindelig gynækolog oplever Stine Fürst, at flere af hendes patienter først åbner op om deres oplevelser med vaginal tørhed, når hun spørger ind til det. 

”Nogle af de patienter, jeg ser i min klinik, får ikke gjort noget ved det eller snakket med deres læge om problemet, måske fordi deres læge er en mand, og så er de mere blufærdige, men når de kommer til mig i forbindelse med noget andet, kan det være, at de nævner det, eller åbner op, når jeg spørger ind til, om de oplever symptomer på tørhed,” siger Stine Fürst.

Flere effektive behandlinger

Da tilstanden som udgangspunkt skyldes et naturligt faldende østrogenniveau i forbindelse med overgangsalderen, bliver tilstanden typisk behandlet med østrogen lokalt, dvs. inde i skeden, f.eks. med stikpiller eller en hormonring, der bliver lagt op, og skiftet hver tredje måned. Men flere kvinder er bekymret over hormonbehandlinger, selvom forskning peger på, at det er uden risiko, når det er lokalt. De kan i stedet vælge at få laserbehandling, som er smertefri og får skeden til at producere mere sekret. Behandlingen skal gentages en gang om året, når de tre første gange er overstået, for at vedligeholde effekten. 

De tørre facts om skeden

50 % af kvinder efter overgangsalderen rammes af vaginal tørhed. Tørhed i skeden skyldes flere forskellige tilstande, men hormonmangel er den hyppigste årsag.

Symptomer på vaginal tørhed
Tørhed
Kløe
Svie
Smerte
Tendens til pletblødning i forbindelse med sex
Behandling af vaginal tørhed
Lokal østrogenbehandling – med enten creme eller tabletter
Glidecreme ved sex
Knibeøvelser
Oliebaserede creme
Intimgel og -creme
Laserbehandling

Kilde: sundhed.dk


Next article