Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Laseroperation har gjort mit liv nemmere
Laseroperation

Laseroperation har gjort mit liv nemmere

Kvinde for øjentest for at finde ud af om hun kan få laserbehandling
Kvinde for øjentest for at finde ud af om hun kan få laserbehandling
Foto: Gettyimages

Af Stine Camilla Jensen

Jeg har haft dårlige øjne det meste af mit liv. Allerede inden jeg blev konfirmeret, havde jeg briller, og så snart jeg blev gammel nok, fik jeg kontaktlinser. I oktober 2018 fik jeg en laseroperation, og i dag er mit syn helt perfekt.

Jeg har altid været meget aktiv. Da jeg var yngre, spillede jeg fodbold, badminton og gik til gymnastik. Sidenhen er det blevet til fitness og løb. Det var nok en af grundende til, at jeg blev opmærksom på, hvor irriterende, jeg syntes, det var at være afhængig af enten briller eller kontaktlinser. Derfor kom en laseroperation tidligt på tale. Men fordi der er krav om, at man skal være fyldt 18 år, og at styrken på øjnene skal have været stabil i et par år, måtte jeg pænt vente på en laseroperation. Da jeg var fyldt 25 år, havde mine øjne sneget sig op på – 6,75 og – 5,50 i styrke, hvor de lå stabilt, og jeg kunne endelig bestille tid til forundersøgelse af mine øjne.

Godt informeret inden laseroperation

Fra første forundersøgelse til jeg var opereret, gik der noget længere tid, end der normalvis gør. Min første forundersøgelse viste nemlig, at min hornhinde havde en anderledes facon end en normal hornhinde, og det kan være tegn på en mulig øjensygdom. Derfor måtte jeg vente et år, hvorefter jeg skulle til en ny forundersøgelse, som heldigvis viste, at alt var okay. Jeg har igennem hele forløbet følt mig grundigt informeret, og jeg har aldrig været nervøs for, om der kunne gå noget galt. Øjnene er for mange et ubehageligt og følsomt område, og mange af mine venner syntes, at det var modigt, at jeg turde blive opereret i øjnene. Jeg har aldrig selv frygtet selve indgrebet, og det viste sig også, at det var ganske smertefrit og hurtigt overstået.

Operationen

På dagen mødte jeg ind 30 minutter før min laseroperation, hvor jeg fik en beroligende pille, som sikrer, at man er helt afslappet. Jeg var ikke specielt nervøs, men jeg var spændt og glædede mig til at se, om jeg kunne slippe helt for at bruge briller. Selve operationen tog i alt 15-20 minutter, fra jeg gik ind ad døren, til jeg var ude igen, og den var fuldstændig smertefri. Lægen, der opererede mig, fortalte løbende under operationen, hvad hun gjorde, og det virkede trygt.

Da jeg gik ud af operationslokalet, kunne jeg se, og jeg har ikke haft nogle gener udover lidt tørre øjne de første par uger, som er helt forventeligt.

Jeg havde mine forældre med på operationsdagen, som kunne køre mig hjem – ligesom at det er en god idé at have nogen til at køre én til tjek dagen efter operationen, da man kan være ekstra lysfølsom og føle, at man har grus i øjnene.

Nu kan jeg stå op om morgenen og se

Hele processen har været en virkelig god og positiv oplevelse, og det føles fantastisk pludselig at kunne stå op om morgenen og se uden at skulle tage linser i. Jeg har heller ikke frygten for at glemme ekstra linser mere. Generelt har laseroperationen ændret mit liv og gjort min hverdag meget nemmere.


Next article