Home » Uden kemi » [Rose Maimonide] Skidt på den gode måde: Giv dit barn et stærkt immunsystem
Sunde børn

[Rose Maimonide] Skidt på den gode måde: Giv dit barn et stærkt immunsystem

Foto: Unsplash
avatar

Rose Maimonide

Indehaver af rosemaimonide.com

Foto: Mathilda Yokelin

Går der lang tid mellem dit barns besøg i badekarret? Får dit barn lov til at spise sin klapsammen, selvom det har muldjord under neglene? Fint! Du er godt på vej til at give dit barn et stærkt immunsystem.

Jo flere bakterier dit barn udsættes for i sin barndom, desto større chance for et godt helbred. Din guldklump skal helst i nærkontakt med almindeligt forekommende ufarlige bakterier og banale bakterieinfektioner fra mennesker og specielt dyr. Bedst er hunde og dyr i stalden, men kat og lignende kan også bruges. Det træner nemlig dit barns immunsystem. Teorien hedder hygiejnehypotesen og går ud på, at immunsystemet skal have noget at bokse med for at fungere optimalt. Hvis dit barn altid er pinlig rent, får de bakterier, som burde sidde på hudens overflade, ikke en chance.

Godt skidt og skidt skidt

Men der er forskel på skidt! Lidt simpelt sagt, så er bakterieskidt det gode skidt. Mens støv og dårligt indeklima er dårligt skidt. Støv suger giftstoffer til sig, bl.a. tungmetaller, ftalater og flammehæmmere. Derfor er udluftning og støvsugning så vigtigt.

Håndsprit er en falsk sikkerhed

Håndsprit har sin berettigelse i hospitalsmiljøer, i mangel af bedre på rastepladsen uden vand og sæbe eller på eksotiske rejsemål. Det dræber ikke virus, og kan ikke gøre beskidte eller fugtige hænder rene. Til gengæld ødelægger den hudens naturlige beskyttende mikroflora. Vidste du i øvrigt, at håndsprit ikke hjælper en fløjtende dyt på mavevirus? Håndsprit hører derfor ikke hjemme derhjemme.

Nøglen er i tarmen

Sammensætningen af bakterier i tarmene har stor betydning for bevarelse af et sundt immunsystem. Hvis balancen og sammensætningen ikke er i orden, vil tarmen blive overbefolket af dårlige bakterier. Det kan gøre immunforsvaret slapt og gøre det sværere at optage alt det sunde fra maden og vitaminpillerne.

Boost tarmfloraen

Hvis man lever i et sterilt miljø af håndsprit, asfalt og sæbe uden det gode skidt fra jord, dyr og andre mennesker, vil tarmfloraen have meget svært ved at komme op i gear efter f.eks. et sygdomsforløb. Tarmfloraen næres og genoprettes bedst via en simpel og sund kost inkl. fermenterede fødevarer, prebiotika (næring til de gode tarmbakterier – fås fra grøntsager, fermenterede fødevarer m.m.) og gavnlige jordbakterier fra rå grøntsager, dyrket i næringsrig jord. Kapsler med udvalgte probiotiske bakterier kan være en god idé for at give tarmfloraen ekstra ”kunstig” hjælp.

Næste artikel