Home » Uden kemi » [Rose Maimonide] Det vidste du ikke om maling
Maling uden kemi

[Rose Maimonide] Det vidste du ikke om maling

Foto: Pexels
avatar

Rose Maimonide

Indehaver af rosemaimonide.com

Foto: Mathilda Yokelin

Der er god sund fornuft i at vælge svanemærket maling eller visse typer naturmaling. Gravide bør slet ikke male eller opholde sig i nymalede rum. Men hvad er egentlig det problematiske ved mange typer maling?

Vælg din maling med omhu

Maling uden grim kemi er næsten umulig at opdrive.
 Jeg råder altid til at vælge svanemærket maling eller visse typer naturmaling. Vælg svanemærket maling med MAL-kode 00-1. Miljømærket maling har lave grænseværdier for konserveringsmidlet MI og er fri for sundhedsskadelige stoffer som tungmetaller og blødgørere.

Undgå fluorstoffer i maling

Flourerede stoffer tilsættes for at gøre malingen smuds- og vandafvisende. Desværre har disse stoffer, som findes ”overalt”, vist sig at være ekstremt skadelige for både sundhed og miljø. Svanemærket maling og almindelig blomstermærket maling er garanteret uden per- og polyflourerede stoffer.
Der er en lille risiko for, at det kan indeholde andre fluorerede stoffer. Blomstermærket specialmaling med dokumenteret vandafvisende effekt samt maling uden miljømærke kan indeholde fluorstoffer. Undtaget er visse typer naturmaling, som f.eks. består af linolie tilsat farvepigment.

Her finder du naturmaling

Valg af maling kræver ofte rådgivning fra en fagmand. Jeg anbefaler auro.dk, keim.dk (helt uden fluorstoffer), levendefarver.dk og naturmaling.dk. Visse typer naturmaling indeholder duftstoffer (æteriske olier), som er meget længe om at dampe af.

Gode tips når der males

Småbørn bør ikke sove i nymalede rum – der bør gå mindst 2 uger, meget gerne mere. Mal om sommeren, og luft godt ud, både mens der males og bagefter. Undgå helt og aldeles at male eller opholde dig i nymalede rum, hvis du er gravid.

Så meget kemi optager din hud

Hvis man skal vurdere, om et stof er skadeligt for menneskers sundhed, ser man normalt på, hvad der sker, hvis vi indtager stoffet oralt, altså gennem munden og videre i fordøjelsessystemet. Man ved godt, at optaget via indåndingen og huden er langt mere sensitiv, fordi stoffet her går direkte i blodet. Men det tager man ikke højde for, når man skal fastsætte et ”tolerabelt dagligt indtag” af et stof/kemikalie.

Helt ny forskning tyder på, at vores optag gennem huden via luften er langt højere, end vi hidtil har troet. En spritny undersøgelse af optag af visse ftalater fandt faktisk, at hudoptaget fra luften var lige så stort som optaget via indåndingen. Man har ikke undersøgt, hvordan de forskellige former for optag påvirker menneskers helbred. Men det er ret sikkert, at hvis du maler eller sidder i et nymalet rum, vil du både optage malingens afdunstende stoffer via indånding og via din hud. Dit tøj vil også absorbere kemikalier fra luften, og det giver et højere optag via huden.

Det er endnu en god grund til at vælge maling og tidspunkt for maling med stor omhu.

Næste artikel