Home » Uden kemi » [Rose Maimonide] Myter og fakta om kemi i plejeprodukter
Hudplejeprodukter

[Rose Maimonide] Myter og fakta om kemi i plejeprodukter

Foto: Pexels
avatar

Rose Maimonide

Indehaver, rosemaimonide.com

Foto: Mathilda Yokelin

Der er mange myter om kemi i plejeprodukter. Mange tror, at de kan være trygge, hvis der f.eks. står ”hypoallergen”, ”økologisk” eller ”allergimærket” på et produkt. Men så nemt er det desværre ikke. Test din viden om plejeprodukter i denne lille myteknuser!

Det skal jo ikke spises …

Jeg indrømmer gerne, at jeg som yngre ikke gik særlig meget op i, hvad jeg smurte min hud ind i. For jeg tænkte, at huden var en slags beskyttende og tæt ”hylster”. Godt nok spiste jeg allerede dengang økologisk mad, men jeg skulle jo ikke ligefrem fortære min creme – vel?

Men jeg blev klogere. For huden er ikke tæt, den er derimod vores største organ. Og det, jeg smører på min hud, bliver altså optaget og absorberet i min krop. For slet ikke at tale om mine børns små, tyndhudede kroppe.

Okayyyyy.

Så var det pludselig mere interessant at nærlæse ingredienslisterne til dullegrejet, cremerne og hårprodukterne. En lidt skræmmende oplevelse!

Myteknuser

Lad os tage et kig på en håndfuld af de mest udbredte myter om kemi i plejeprodukter.

Myte
De hudplejeprodukter, jeg kan købe på apoteket, er altid sunde, allergivenlige og uden dårlig kemi.
Fakta
Nej, du kan desværre ikke være tryg, grøn og glad, bare fordi du køber din hudpleje på apoteket. Mange af apotekets hudplejeprodukter er f.eks. baseret på mineralske olier, dvs. spildprodukter fra olieindustrien, som ikke lader din hud ånde særlig godt. Og apotekets produkter indeholder ofte silikonestoffer samt andre stoffer, som skader miljøet og/eller sundheden. Der er dog også gode produkter indimellem.

Myte
Når der står ”hypoallergen” på et produkt, kan jeg være sikker på, at det er trygt for mig at bruge, hvis jeg har sart hud og/eller tendens til allergi.
Fakta
Nej, ”hypoallergen” er groft sagt en skraldespandsbetegnelse, som producenterne kan bruge, når de selv synes, at deres produkt er mildt.

Myte
Syntetisk parfume er mere allergen end æteriske olier.
Fakta
Forkert igen. De mest allergene parfumestoffer, der findes, er nogle æteriske olier. Syntetiske olier kan dog have andre skadelige effekter, som æteriske olier ikke har. Men de er lige allergene.

Myte
Der må ikke være parabener i astma-allergi-mærket hudpleje.
Fakta
Jo, to parabener er tilladt i produkter, som er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

Myte
Økologiske produkter kan ikke indeholde skjult kemi.
Fakta
Jo, det kan de sagtens. De kan indeholde masser af allergene parfumestoffer samt andre stoffer, der skader miljøet og/eller sundheden.

Hvad gør man så?

Men hvad i alverden skal du så vælge? Hvor finder du de rene produkter uden skjult kemi? I sin tid kunne jeg virkelig godt have brugt en lavpraktisk shoppeguide til hud- og hårpleje med god kemi. Men der var ikke nogen, som havde lavet den. Så nu har jeg gjort det selv.

Du kan læse mere på bloggen www.rosemaimonide.com

Næste artikel