Home » Astma og Allergi » Astma og astmatisk bronkitis hos børn kan forebygges med kosttilskud i graviditeten
Astmatisk bronkitis

Astma og astmatisk bronkitis hos børn kan forebygges med kosttilskud i graviditeten

vitaminer der kan forebygge astma ses på et bord
vitaminer der kan forebygge astma ses på et bord
Foto: Gettyimages
avatar

Nicklas Brustad

Læge og ph.d. studerende

avatar

Hans Bisgaard

Læge og professor i pædiatri og leder af Dansk BørneAstma Center

avatar

Bo Chawes

Læge og associate professor (klinisk lektor) i pædiatri

Astma er den mest udbredte kroniske sygdom hos danske børn, hvor ca. 100.000 børn årligt indløser en recept på astmamedicin. Herudover er astma og astmatisk bronkitis de hyppigste årsager til hospitalsindlæggelser i barndommen. 

Af Nicklas Brustad, læge og ph.d. studerende, Bo Chawes, læge og associate professor (klinisk lektor) i pædiatri og Hans Bisgaard, læge og professor i pædiatri og leder af Dansk BørneAstma Center

Både astma og astmatisk bronkitis er karakteriseret ved langvarig hoste og besværet vejrtrækning, der ofte udløses af luftvejsinfektioner og anstrengelse, men også kan udløses af pollen, røg, kulde eller fugtige vejrforhold.

I løbet af de seneste årtier har der, især i de vestlige lande, været en stigning i astma og astmatisk bronkitis parallelt med ændringer i vores livsstil såsom ændrede kostvaner og mere indendørs tid.

Mor-barn studie

På Dansk BørneAstma Center undersøger vi årsagerne til astma og astmatisk bronkitis. Med udgangspunkt i vores mor-barn kohorte (COPSAC2010), bestående af 736 gravide kvinder og 700 børn, undersøger vi, hvordan vi kan optimere forebyggelse af astma og astmatisk bronkitis.

Vi har undersøgt betydningen af fiskeolie- og D-vitamintilskud i graviditeten, da 3/4 af den danske befolkning spiser mindre fisk end anbefalet, og det skønnes, at mindst halvdelen har D-vitaminmangel.

D-vitamin reducerer astmatisk bronkitis i de første leveår

Børn, hvis mødre fik højdosis D-vitamintilskud i 3. trimester, svarende til 7 gange standarddosis, havde 25% mindre risiko for at udvikle astmatisk bronkitis i de første 3 leveår i forhold til en placebogruppe. Placebogruppen indtog den dagligt anbefalede dosis på 10 mikrogram i graviditeten.

Herudover havde børn i højdosisgruppen færre episoder med astmasymptomer og et opreguleret immunforsvar i luftvejene. D-vitamintilskuddet ændrede ikke på børnenes risiko for at få astma ved 6-årsalderen. Vi antager altså, at tilskuddet hovedsageligt har effekt på modningen af immunforsvaret samt risikoen for infektionsudløst astmatisk bronkitis tidligt i livet.

Fiskeolietilskud reducerer risikoen for astma i barndommen

I samme kohorte viste vi i et studie, at barnets risiko for at udvikle astma frem til 5-årsalderen blev reduceret med 1/3, hvis deres mødre fik et dagligt tilskud af fiskeolie i graviditeten sammenlignet med en placebogruppe.

Fiskeolie er rig på langkædede flerumættede omega-3 fedtsyrer, EPA og DHA. Tilskuddet havde en over 50% forebyggende effekt på astma hos børn af de mødre, som i forvejen havde lave niveauer i blodet af EPA og DHA. Resultaterne indikerer, at astma hos barnet kan forebygges med et simpelt kosttilskud med størst effekt hos udvalgte grupper af gravide kvinder.

Det er især omega-3 fedtsyrernes anti-inflammatoriske egenskaber, der tilskrives den forebyggende effekt. Derfor kan indtag af fiskeolie i graviditeten muligvis nedsætte risikoen for andre inflammatoriske sygdomme udover astma. Det kan f.eks. være tyktarmsbetændelse og leddegigt, hvilket gør det spændende at følge børnene fremadrettet.

En genoprettet balance

Effekterne af fiskeolie og højdosistilskud D-vitamin i graviditeten kan være et udtryk for genoprettelse af en ændret kost- og livsstilsbalance. En balance, der ser ud til at have spillet en central rolle for den øgede forekomst af astma og astmatisk bronkitis gennem de seneste årtier.

D-vitamintilskud ser ud til at have effekt i de første leveår, hvorimod fiskeolietilskud ser ud til at have en vedvarende effekt på risikoen for at få astma.

Næste artikel