Skip to main content
Home » Astma og Allergi » Gør noget ved kløende øjenallergi – men gør det ikke værre
Allergi

Gør noget ved kløende øjenallergi – men gør det ikke værre

Kløe i øjnene er et sikkert tegn på allergi. Det kan øjendråber gøre noget ved, både med og uden recept. Men vær opmærksom på konserveringsmidler, der kan genere øjets overflade.

Kløende øjne er et af de sikreste tegn på øjenallergi. Klør det mere i sommerhalvåret, er det sandsynligvis på grund af pollen. Generer allergien hele året, kan årsagerne være støvmider, katte, hunde eller andre irritanter. “Nogle får røde øjne, og andres øjne løber. Men disse lidelser kan have andre årsager. Så hvis dine øjne klør, så er det næsten uden tvivl allergi,” siger professor i øjensygdomme, Steffen Heegaard.

Allergi kan komme indefra

De mest almindelige årsager er, som nævnt, udefrakommende provokatører som støvmider og pollen. For nogle kommer allergien indefra i kraft af maden eller den enkeltes bakterieflora i tarmen. Kvinder over 50 har også tendens til tørre slimhinder, og det kan føre til mere sarte øjne og allergier.

Svært at påvise øjenallergi

“Der er mange, der ikke ved, at de har øjenallergi, fordi det er svært at påvise. Testen kræver en vis mængde tårevæske, og det kan være svært at klemme nok ud til, at man kan få et sikkert svar,” siger han. En hud prik-test vil sjældent være nok til at afsløre øjenallergi, da der ikke altid er nogen direkte sammenhæng mellem overfølsomhed i huden og allergi i øjnenes slimhinder. Derfor er det vigtigt at lægge mærke til, om øjnene klør. For så kan man gøre noget ved det.

Fingrene væk

Steffen Heegaards vigtigste tip til at mindske kløen er at undgå at putte fingrene ind i øjnene. “Der sidder ofte bakterier og pollen på fingrene. Når du klør dig, putter du disse bakterier og pollen ind i øjnene. Det irriterer, og så klør det bare endnu mere. Og så skal du have endnu mere medicin for at slippe for kløen,” siger han.

Øjendråber hjælper de fleste

Langt de fleste oplever en umiddelbar lettelse, når de drypper øjnene med allergi-dråber. Dråberne kan fås på apoteket, og ligesom med andre former for allergimedicin, så indeholder de antihistaminer, der dæmper den overreaktion, som allergikløe er. Nogle har glæde af at tage dråberne fast, mens andre kan nøjes med at bruge dem, når de har behov for det.

Konserveringsmidler er ikke optimalt

Det er dog ikke helt lige meget, hvilke dråber man bruger. “De typer, man kan få i håndkøb, indeholder som regel konserveringsmidler. De sørger for, at der ikke så let vokser bakterier i flasken, så dråberne kan holde sig længere. Men de irriterer også øjnenes overflade, og det er ikke helt optimalt, hvis man i forvejen er generet der,” siger han. “Hvis man ikke har sarte øjne, er det ikke nødvendigvis et problem. Og det kommer også an på, hvor alvorligt man er ramt. Men for nogle kan det gøre generne værre.”

Øjendråber på recept er som regel mere effektive, og blandt dem findes flere forskellige, som ikke indeholder konserveringsmidler. “Det kan være en god ide at tale med sin læge, hvis man er meget generet og gerne vil undgå konserveringsmidlerne,” siger Steffen Heegaard.

Next article