Skip to main content
Home » Astma og Allergi » Lasse Spangenberg udviklede astma – læs her hvorfor
Astma

Lasse Spangenberg udviklede astma – læs her hvorfor

Kjoledesigner Lasse Spangenberg
Kjoledesigner Lasse Spangenberg
Lasse Spangenberg, Kjoledesigner

I dag er Lasse Spangenberg næsten symptomfri, men indtil for nylig var han afhængig af astmamedicin for at kunne passe sit arbejde som kjoledesigner. Nu slår han et slag for et sundt indeklima. Og selv har han haft forretning i et kælderlokale for sidste gang.

For et par somre siden blev især København og Nordsjælland ramt af et af de kraftigste skybrud nogensinde i Danmark. En af de mange personer, der blev berørt af vandmasserne, var Lasse Spangenberg. På det tidspunkt havde den kendte kjoledesigner sin systue i et kælderlokale i indre by. På kort tid blev kældergulvet i dækket af 32 centimeter vand. Det blev pumpet ud, men fugten blev hængende i gulv, vægge og loft.

Lasse Spangenbergs mistede kjoler og materialer for en formue, og vandet fik også konsekvenser for hans helbred. ”Min daværende udlejer ville ikke udbedre skaderne, og det var umuligt at få bugt med fugten med affugtere og udluftning. Jeg var bundet af en kontrakt og kunne ikke bare flytte min forretning fra den ene dag til den anden,” fortæller Lasse Spangenberg.

Astmasymptomer

Omkring et år efter skybruddet begyndte han at lægge han mærke til, at han blev forpustet af selv den mindste anstrengelse selv om var i god form. ”Jeg havde ikke luft til at cykle særlig langt og hev efter vejret på selv flade strækninger som Gammel Kongevej. Jeg tabte også pusten, når jeg gik på trapper, og havde ofte hovedpine, når jeg var på arbejde. En dag sagde en kunde, som er professor i lungesygdomme, at mine symptomer lød som astma. Nej, dét er det i hvert fald ikke, var min reaktion,” fortæller Lasse Spangenberg.

Stærk nedsat lungefunktion

På det tidspunkt kendte Lasse Spangenberg ikke til sammenhængen mellem fugtigt indeklima med skimmelvækst, pollenallergi, som han lider af, og astma. Men han tog alligevel til læge. Og så gik det slag i slag med undersøgelser. Lasse Spangenberg endte på Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor han bl.a. fik målt sin lungefunktion

”Jeg havde næsten ikke noget lungefunktion tilbage, og blev sat i kraftig medicinsk behandling for astma. Jeg skulle tage piller og bruge inhalator flere gange om dagen. Det var meget voldsomt,” fortæller Lasse Spangenberg, der også blev udstyret med en inhalator til akutte astmaanfald.

”Jeg blev enormt ked af at få diagnosen og frustreret, for jeg kunne ikke overskue konsekvenserne. Jeg skulle jo passe mit arbejde mange timer om dagen, selv om jeg var 90 procent sikker på, at det netop var indeklimaet i kælderen, der gjorde mig syg.”

Nødt til at flytte forretningen

Lasse Spangenbergs ansatte reagerede også negativt på det dårlige indeklima i systuen. En enkelt medarbejder sagde op i forlængelse af chefens astmadiagnose. Andre døjede med hovedpine, migræne og træthed, fortæller Lasse Spangenberg, som derfor besluttede sig for at gøre det eneste rigtige: Komme væk.
”I sommer flyttede jeg forretningen, og det hjalp gevaldigt! Jeg har smidt astmamedicinen og kan cykle og gå på trapper uden problemer. Jeg venter i øjeblikket på den seneste måling af min lungefunktion, så jeg ved dog ikke, hvor medtagede mine lunger er. Men mine symptomer forsvandt, da jeg flyttede, så der er nok ingen tvivl om, at min astma skyldtes det fugtige indeklima på min gamle adresse.”

Næsten fri for astmasymptomer

I dag er Lasse Spangenberg stort set symptomfri. ”Det var en meget voldsom oplevelse at få astma. Men nu er jeg på vej til at leve et helt normalt liv. Jeg skal begynde at træne spinning igen. Nu er det kun min sparsomme fritid, der er en hindring for at dyrke motion. På grund af medicinen og fordi, jeg ikke trænede nok, har jeg taget otte kilo på, jeg gerne vil smide igen.”

Lasse Spangenberg har aldrig tænkt over indeklima før. Nu er han meget bevidst om at forebygge luftvejssygdomme som astma. ”Jeg lufter ud flere gange om dagen, både derhjemme og i min forretning. Jeg er også bleve t mere omhyggelig med at få gjort rent, så der ikke ligger sundhedsskadelig støv alle vegne. Mit råd til personer, der tror, de kan have astma er, at få det tjekket. Jo før, des bedre. Vi skal huske på, at alle kan få astma. Det er ikke nødvendigvis en sygdom, man arver eller kan undgå at blive ramt af. Det er også en god idé at styrke sine lunger forebyggende ved at træne.”

Next article