Skip to main content
Home » Astma og Allergi » Når allergi og allergiske reaktioner er alvorlige
Allergi

Når allergi og allergiske reaktioner er alvorlige

Allergi kan være livstruende
Allergi kan være livstruende
Foto: Gettyimages
avatar

Anne Holm Hansen

Vicedirektør, Astma-Allergi Danmark

Allergi kan være livstruende, hvis man ikke passer sin behandling. Det samme gælder astma. Høfeber og eksem er sygdomme, som i mange tilfælde er forbundet med store gener, og i nogle tilfælde hindrer det mennesker i at passe deres job.

Det er allergi og overfølsomhedssygdomme, vi taler om her. Redskaberne til at skabe et bedre liv for de mennesker, der har sygdommene, er tilstede – men der er reelt ikke målt og registreret forbedringer der, hvor de skal kunne mærkes: nemlig hos patienterne, hos borgerne, blandt børn og voksne med disse sygdomme.

En historie fra det virkelige liv

Nedenstående eksempel råber til himlen om, hvor alvorlig allergi og allergiske reaktioner kan være. Det bringes her i anonymiseret form fra en desperat ung mand, lad os kalde ham Kasper, der kontaktede Astma-Allergi Danmarks Rådgivning:

”En far og en voksen søn spiser frokost sammen. Sønnen Kasper får det dårligt – kløe i hænder, hovedbund, nældefeber, ansigt hæver, øjne løber i vand. Hans far ender med at ringe 112, og Kasper bliver indlagt og får besked om, at han har haft en livstruende, allergisk reaktion. Han udstyres med adrenalin-pen som behandling og sendes hjem. Han henvises også til kompetent behandlingssted, hvor der er mange, mange måneders ventetid. 

Han har ikke tidligere reageret allergisk på fødevarer, bi og hveps eller medicin. Kasper finder det meget utrygt at gå i mange måneder, før en undersøgelse kan afsløre, hvad der har udløst den livstruende allergiske reaktion. Han rejser ofte med jobbet. Alene og til udlandet. Han mangler viden om, hvilken allergi han har og på hvilket niveau. 

Han er usikker på, hvordan han kan informere sine omgivelser. Han ved, at adrenalin-pen kan medbringes i fly og bør være i håndbagagen – men mangler viden om, hvordan han får hjælp med adrenalin. Aktuelt skal han rejse til udlandet om en uge – kan han det? Hvordan med rejseaktivitet med jobbet fremover? Får det betydning for jobbet?”

Dette er desværre ikke et enestående tilfælde. Alle former for allergi og allergisk sygdom, der ikke er udredt og dermed ikke behandlet, skaber usikkerhed og frygt. Både hos den enkelte og familien. Netop den type allergi, som Kasper beskriver, kræver specialistviden i en fart – og her mangler kapaciteten i form af allergispecialister i ekstrem grad.

Stor mangel på specialister

Siden allergispecialets nedlæggelse i 2004 er der reelt ikke sket noget mærkbart, der matcher behovet for de 1,5 millioner mennesker med astma og allergi. Dette til trods for, at behovet for langt de fleste er basisudredning og behandling. Derudover er der kæmpe stor geografisk forskel på indsatsen i regionerne.

Men selv de steder, hvor indsatsen er tilstede med et allergicenter, er kapaciteten svag og ventetiden derfor lang på udredning. Behandlings– og lægemedicinske selskaber har regnet sig frem til, at der vil være nul specialister tilbage i 2030, hvis der ikke gøres en indsats nu. Specialister i allergi er vigtige, fordi det er dem, der skal fodre de mange tusinde praktiserende læger med viden fremover. Politisk er der blevet talt meget og lavet gode brugbare anbefalinger gennem årene – men handling for patienterne er udeblevet.

Vi skal have trygheden tilbage

Måske kan en sundhedsreform gøre en forskel. Måske kan der slås et slag for patientrettigheder, uddannelse og lighed i behandlingen i bred forstand. Vi håber inderligt i Astma-Allergi Danmark, at det, der tales om, anbefales og loves fra myndigheders side, rent faktisk kommer til at ske i praksis. Vi skal kunne måle et resultat, der afspejler, at der reelt sker en forbedring, som patienterne kan mærke.

Vi skal have specialister og en almen praksis, der også i fremtiden løbende får kompetenceløft. En situation, som Kasper står i, bør aldrig ske. Her ville en undersøgelse, der afdækker, hvad han ikke tåler og den tilhørende rådgivning og behandling, betyde alt. Og når det ikke sker, synker tilværelsen i grus for dette menneske, fordi trygheden forsvinder. Og den tryghed skal vi have tilbage.

Next article