Skip to main content
Home » Astma og Allergi » Silkesengetøj er et vigtigt våben til bekæmpelse af husstøvmider
Støvmideallergi

Silkesengetøj er et vigtigt våben til bekæmpelse af husstøvmider

Støvmider i mikroskop
Støvmider i mikroskop
Foto: Getty Images
avatar

Karol Riis

68 år, støvmideallergiker

Multiallergi og specielt overfølsomhed over for husstøvmider påvirkede 68-årige Karol Riis voldsomt for 7 år siden. I dag er helbredet bedre end nogen sinde.

Over en lang periode i 2011 og 2012 døjede 68-årige Karol Riis med lungebetændelser, pande- og bihulebetændelse og besvær ved at få luften. Lægen mente i første omgang, at årsagen var KOL, men Karol følte sig ikke overbevist. ”I behandlingsforløbet og jagten på en diagnose blev jeg sendt videre til Aarhus Universitetshospital, hvor lægerne gennem undersøgelser fremprovokerede astmaanfald, og allergitests kunne konstatere, at jeg var multiallergiker. Der var reaktioner på græspollen, kat og hund, men den største synder viste sig at være husstøvmider,” fortæller Karol.

Én dags skæltab brødføder tusindvis af mider i årevis

Husstøvmider er en af de hyppigste årsager til allergi inden døre. De små mider kan som regel ikke ses med det blotte øje, men findes i stort set alle hjem, specielt i soveværelset. Her er der godt med fugt, perfekt temperatur og et overflødighedshorn af føde til husstøvmiderne i madrasser, dyner og tæpper. Vi mennesker taber omtrent 1 gram hudskæl i døgnet, og det gram alene er rigelig til at brødføde flere tusinde mider i et helt år.

Til kamp mod husstøvmiderne

”Jeg undersøgte en del på internettet om allergi og blev opmærksom på risikoen ved bomuldssengetøj og de betingelser, der er for husstøvmiderne i sengetøjet. Da jeg læste om silkesengetøj, som er selvrensende, glat og tæt, skiftede jeg alt vores sengetøj ud med silke. ”Silkedyner er antibakterielle, men også så tæt vævet, at støvmiderne ikke trives i materialet. Man kan ikke fjerne krybene helt, men ved at begrænse antallet af dem, vil symptomerne på den allergiske reaktion begrænses. Ifølge Karol Riis har skiftet til silkesengetøj gjort en mærkbar forskel.

Mindre sygdom

”Nu tager jeg jo også medicin mod min allergi, men hvor jeg før havde mange infektioner, har jeg siden 2012 ikke været i behandling for nogen af de sygdomme, jeg tidligere led en del af. Det er desuden lykkedes mig at begrænse medicinbehovet markant over de sidste fem år. Jeg har fundet den værste kilde, og det er husstøvmiderne.” Selvom silkesengetøjet er lidt dyrere end almindeligt bomuldssengetøj, kommer helbredet i første række. Karol og hans kone har investeret i helårsdyner, sommerdyner, lagener og puder, og det kostede en del, men det er altså givet godt ud, mener han.

Arbejder for eget helbred

Når det gælder helbredet, er Karol Riis en målrettet herre. Han tager fortsat medicin for sin allergi og astmatiske symptomer, men gennem indsatsen for et bedre indeklima i soveværelset med silkesengetøj, færre tæpper og en stærk støvsuger, motion 3 gange om ugen samt en meget analytisk tilgang til symptomer, medicinforbrug og pollental har han markant begrænset behovet for medicin. For 5 år siden krævede behandlingen pust med anfaldsreducerende medicin 4 gange dagligt. I dag kan Karol nøjes med 1 pust hver anden dag. ”Fra at have vejrtrækningsbesvær og en mulig KOL-diagnose har jeg i dag lungekapacitet som en 25-årig,” griner Karol og tilføjer, at lægen også for længst har droppet mistanken om KOL.

Next article