Skip to main content
Home » Astma og Allergi » Udluftning og fugtighed er fokusområder i et sundt indeklima
Sundt indeklima

Udluftning og fugtighed er fokusområder i et sundt indeklima

Du kan let skabe et sundt indeklima med lidt fornuft, knofedt samt et par gode husgeråd og tommelfingerregler.

”Generelt for et godt indeklima gælder ’jo tørrere luft, jo bedre’, så bare ved at gøre rent og støvsuge er man allerede kommet langt. At der er rent hindrer bakteriedannelser. Skimmelsvampe vokser i støv, og det kan bakterier også gøre – så væk med støvet,” siger Tine Sode, der er specialist i indeklima ved Bolius.

Ud over almindelig jævnlig rengøring, anbefaler Tine Sode også en god gammeldags hovedrengøring:

”En grundig hovedrengøring 1-2 gange årligt kan anbefales, så man når helt ind bagved i skabe og hjørner og under forskellige ting. Gerne oftere i køkkenet med de mange madvarer.”

Til rengøringen anbefales allergivenlige og miljømærkede produkter.

Luft ud mens du børster tænder

Den mest effektive metode til at komme af med partikelforurening og nedsætte luftfugtigheden i hjemmet er udluftning. Det kan gøres med et ventilationssystem og ved generel grundig udluftning.

”Luft ud 2-3 gange med 3-5 minutters gennemtræk dagligt. Det kan gøres nemt ved f.eks. at lufte ud, mens man børster tænder. Så får man fjernet den tunge fugtmættede luft, som også indeholder en masse CO2 fra vores udånding,” siger Tine Sode.

Fjern dårlig luft og dug i soveværelset

Det er godt at holde dørene i hjemmet åbne for at undgå at koncentrere CO2-indholdet. Særligt ind til soveværelset, hvor der ophobes store mængder CO2 i løbet af natten, og til børneværelset, da børns lunger er mere udsatte for partikler og støv.

”Udluftning i soveværelset er bedst lige inden sengetid. I et soveværelse vil der endvidere som regel være dug på vinduet om morgenen. Det er helt normalt og ufarligt, men skal helst tørres væk, for ellers har man skimmel i løbet af et par uger,” siger Tine Sode og tilføjer, at det ikke er godt at sove med åbent vindue, da det køler bygningsdelene omkring vinduet ned og derved kan der nemt dannes kondens.

Forurenende partikler skal minimeres

Mere end ¾ af de forurenende partikler i vores hjem stammer fra vores adfærd – især fra rygning, stearinlys og madlavning.

”Ved madlavning er brug af emhætte ’et must’, og helst med aftræk ud i det fri. Ud over partikler fra stegning, får man også en masse damp væk på den måde. Det er også vigtigt med udluftning efter brug af stearinlys,” siger Tine Sode.

Tør ikke tøj indenfor og red ikke sengen!

Skimmelsvamp og husstøvmider er afhængige af fugt, så undgå helst at tørre tøj indendørs. Derudover bør man holde en minimumstemperatur på 17-18 grader i alle rum.

”I en standard maskinfuld tøjvask sidder der 3 liter vand tilbage, så man påfører sin bolig en masse fugt. Hvis man er tvunget til at tørre tøj indenfor, så gør det på badeværelset, som er beregnet til fugtigt miljø. Desuden er det en god ide at lufte sengetøj jævnligt, da husstøvmider også kan lide varme og fugtige steder. Derfor er det faktisk ikke nødvendigvis en god ide altid at rede seng, men bedre bare at slå dynen til side,” siger Tine Sode.

Husstøvmideallergi

Hvis du har fået konstateret allergi overfor husstøvmider, er det særlig vigtigt at holde mængden af dem nede. Dette kan du gøre ved bl.a. at gå efter allergivenlige dyner og puder, hvor levevilkårene for husstøvmider er dårligere. Disse dyner og puder skal f.eks. kunne vaskes ved 60 grader. Det kan være en god idé at gå efter produkter, der er mærket med certifikaterne “Den Blå Krans” og “Nomite”. På den måde er du sikret, at produktet er egnet til husstøvmideallergikere.

Den Blå Krans
Produkter mærket med Den Blå Krans indeholder ikke allergifremkaldende stoffer. Astma-Allergi Danmark har fuld indsigt i de anvendte kemikalier ved samtlige behandlinger under oprensningen og produktionen f.eks. af fjer og dun.

NOMITE
NOMITE-mærket er et bevis på, at produktet er egnet til husstøvmideallergikere. Mærket indikerer altså, at et særligt fjer- og duntæt bolster yder ekstra beskyttelse, så støvmider ikke kan trænge igennem det.

Next article