Skip to main content
Home » Diabetes » Digitale hjælpemidler kan være en stor hjælp for folk med diabetes
App til diabetespatienter

Digitale hjælpemidler kan være en stor hjælp for folk med diabetes

ung pige står med telefon
ung pige står med telefon
Foto: Unsplash
avatar

Linda H. Raimond

Klinisk sygeplejespecialist og ansvarlig for diabetes-apps ved Steno Diabetes Center Copenhagen

Den rette app på telefonen kan hjælpe dig med at holde øje med alt fra kost, motion til insulinbehov. Apps kan hjælpe med at håndtere sygdommen, som så leder til færre symptomer og mere livskvalitet, fortæller klinisk sygeplejespecialist på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Det boomer med digitale hjælpemidler til folk med diabetes. Det kan være alt fra måleapparater, der kobles til software, til et forum på sociale medier, hvor du kan få information og hjælp til at håndtere din sygdom. 

Men det er især apps, dvs. små programmer, til telefon, tablet og computeren, der i øjeblikket har en stor rolle på markedet. Antallet af forskellige diabetes-apps på markedet ligger nu på over 1.500. 

”Der er mange digitale hjælpemidler derude, som kan hjælpe med at håndtere diabetes, men det er apps, der spiller den største rolle lige nu. Når du har diabetes, skal du for det meste klare sygdommen selv 24-7, og så kan det være en hjælp have en app til at skabe overblik og give påmindelser om at tage bl.a. medicin, hvis det er nødvendigt. Det giver en nemmere hverdag og er med til at øge livskvaliteten hos folk med både type 1- og type 2-diabetes,” siger Linda H. Raimond, klinisk sygeplejespecialist og ansvarlig for diabetes-apps ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

Apps til alle behov og typer af diabetes

At vælge den rette app handler i høj grad om, hvilke behov eller ønsker til hjælp, du har, forklarer Linda Horsted Raimond. Nogle apps kan tage informationer ind om alt relevant og skabe overblik, hvor andre apps er mere fokuserede på enkelte funktioner, som er vigtige og nemme at overskue. 

Folk med type 2-diabetes bruger ofte apps, der fokuserer på livsstil, fortæller Linda Horsted Raimond.

”Via livsstils-apps kan man få et overblik over, hvad blodsukkeret ligger på og kæde det sammen med motion, kost og medicinbehov. Det kan bl.a. være en hjælp for dem, der har brug for at tabe sig,” siger Linda H. Raimond.

Stabilt blodsukker hos folk med type 1-diabetes 

For folk med type 1-diabetes kan det være en hjælp at have assistance til at udregne mængden af hurtigvirkende insulin, den enkelte har behov for. Det kan de rette apps gøre ud fra blodsukkermålinger, du selv har tastet ind, eller som bliver sendt fra dit blodsukkerapparat, suppleret med informationer fra apps, der viser, hvor meget kulhydrat der er i maden, du er på vej til at spise. 

”Det kan bidrage til, at blodsukkeret ligger mere stabilt, så du på sigt undgår udsving i blodsukkeret og generelt får det bedre,” siger Linda Horsted Raimond. 

Steno Diabetes Center Copenhagen har lavet en liste over populære apps som folk, der har type 1- og type 2-diabetes, bruger, og som kan være til inspiration for andre. Listen ligger på centerets hjemmeside. 

Next article