Skip to main content
Home » Diabetes » At være ung med type-1 diabetes
Ung med diabetes

At være ung med type-1 diabetes

Lærke Folke Thømming - At være ung med type 1 diabetes
Lærke Folke Thømming - At være ung med type 1 diabetes

Når man får diabetes, bliver der vendt op og ned på ens liv. Man står nu med den aller største udfordring, ”Hvordan skal alle de blodsukre, kulhydrat tællinger og insulin tagning nogensinde passe ind i mit liv?.”

Skrevet af Lærke Folke Thømming 

Svaret er egentligt ret simpelt. Diabetes kommer aldrig til at ”passe ind”. Diabetes kommer ikke til at være en vane. Jeg har selv oplevet min læge, som sammenlignede det at tage blodsukre med at børste tænder, hun sagde ”det gør du også hver dag, det en vane” og til det svarede jeg ”Jamen det glemmer jeg også ret tit!” Jeg bliver bare aldrig vane menneske! Mine dage ligner aldrig hinanden, og det håber jeg heller aldrig de kommer til!

I mange år troede jeg selv på, at hvis nu jeg lod vær med at tage mine blodsukre og min insulin, så ville diabetes ikke fylde noget i mit liv, men efter mange, mange år fandt jeg ud af, at når mit blodsukker går fuldstændig agurk, så fylder det langt mere af mit liv, end hvis jeg tager mit blodsukker og min insulin. Det tog mig rigtig mange år at komme frem til den konklusion, at jo flere blodsukre jeg tager, og jo mere jeg prøver på at kontroller min diabetes, jo mindre fylder diabetes i mit liv.

Jeg begyndte på et tidspunkt at spørge mig selv ”Hvad er det jeg gerne vil?” Nogle gange tænker jeg på de helt store popstjerne drømme! Andre gange kunne det fx være at jeg gerne vil i byen på lørdag eller få en høj karakter i skolen. Ligegyldigt hvad mit mål er, vil konklusionen bare altid være, at så kommer det til at kræve at min diabetes er i skak.

Åh hvor ville mit ”teenage jeg” vride sig hvis hun læste det her indlæg. Jeg plejede at råbe af min mor, at jeg ”ikke ville leve efter hendes regler og i et diabetes skema.” Det tog mig mange år at finde ud af, at jo mere jeg planlægger, skriver ned, bruger min kalender, tager mine blodsukre og min insulin, jo mere kan jeg nå i mit liv, så kan jeg udnytte hver time af mit liv og gøre præcis det, som jeg vil, også selvom jeg har diabetes med på slæb. Jeg kan også bruge mine dage på at lave ingenting og have det skønt i min sofa med HBO, men det kommer stadig til at kræve at min diabetes er i skak, ellers bliver det med en spand ved siden af sofaen.

Mit blodsukker er bestemt ikke 100% kontrolleret, jeg tror ikke engang det er 50% kontrolleret, men jeg prøver hver dag at flytte mig en lille smule i den rigtige retning. Inde på min blog MinDiabetes.dk fortæller jeg om livet med diabetes på godt og ondt, raw truth. Kom og sig Hej!

Next article