Home » Diabetes » Vitamin- og mineralguiden
Forebyggelse af diabetes

Vitamin- og mineralguiden

en masse piller ligger i en bunke. Vitamin og mineralguide for diabetikere
en masse piller ligger i en bunke. Vitamin og mineralguide for diabetikere

Diabetes kan medføre flere forskellige følgesygdomme. For at forebygge disse, er det er vigtigt, at du som diabetiker er sikker på at få de vitaminer og mineraler, kroppen har brug for. 

krevet af Redaktionen

Det kan være svært at indtage alle de nødvendige vitaminer og mineraler gennem kosten, og det kan derfor være en god idé at undersøge, hvilke tilskud du kan tage for at opfylde behovet. Vi anbefaler dog altid, at du tager en snak med din læge om, hvad der er bedst for lige netop dig, før du begynder at tage tilskud.

Nedenfor kan du læse vores korte guide over hvilke vitaminer og mineraler, der kan være gode til dig, der har diabetes.

E-vitamin

E-vitamin har en antioxidant virkning og beskytter celler og væv mod skadelige stoffer. Vitaminet anbefales til forebyggelse og behandling af hjerte-kar-sygdomme. Da du som diabetiker har øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, kan det derfor være en god idé at tale med sin læge om, om du får nok E-vitamin.

Fiskeolie

Fiskeolie indeholder vigtige fedtsyrer – heriblandt omega 3 og 6. Disse fedtsyrer nedsætter bl.a. risikoen for blodpropper i hjertet og kan hjælpe med at sænke blodtrykket.

C-vitamin

C-vitamin kan mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Vitaminet øger nemlig mængden af det gode kolesterol HDL, der modvirker indsnævring af blodkarrene.

Zink

Dårlig reguleret diabetes kan øge risikoen for zinkmangel. Kroppen bruger zink til omsætning af kulhydrater, protein og fedt og er dermed vigtig for, at kroppen fungerer optimalt. Zink beskytter cellerne og styrker immunforsvaret – og er også med til at vedligeholde normale og sunde knogler.

B12

Et lavt indhold af B12-vitamin kan resultere i en svækkelse af det autonome nervesystem, der regulerer hjertefunktionen. Underskud af B12-vitamin kan medføre nervebetændelse (neuropati) og kan skade hjertet på længere sigt.

Selen

Flere studier har vist at ved indtag af selenholdig kost, mindskes risikoen for at udvikle og dø af hjerte-kar-sygdomme. Selen virker som en antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse.

Magnesium

Magnesium er vigtigt for funktionen af insulin og har dermed en positiv effekt for type 2-diabetikere. Studier viser, at magnesium desuden er vigtig for et normalt blodtryk, blodsukker, og at det giver en lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Krom

Krom fungerer som hjælpestof til insulin. Studier har vist, at krom kan hjælpe til at holde blodsukkeret nede. Krom bidrager ikke til, at kroppen producerer mere insulin, men forstærker altså insulinens effekt på kroppens celler. Derved kan krom hjælpe ved type 2-diabetes.

Kilde: Netdoktor, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, The Linus Pauling Institute’s Micronutrient Information Center, Oregon State University.


Næste artikel