Home » Hjernen og Nervesystemet » Ny behandling giver håb for migrænepatienter
Behandling af migræne

Ny behandling giver håb for migrænepatienter

Foto: Unsplash
avatar

Jakob Møller Hansen

Speciallæge i neurologi ved Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital

Mange mener, at migræne er noget, man bare må lære at leve med. Men med ny behandling, er der fornyet håb til patienter med migræne.

Ca. 650.000 danskere lider af migræne, og det er en af de mest udbredte sygdomme på verdensplan. Ifølge WHO er det den sjette mest invaliderende lidelse.

”Migræne er en hjernesygdom med tilbagevendende kraftige hovedpineanfald, som undertiden starter med syns- og føleforstyrrelser, den såkaldte migræne-aura. Ofte fortæller patienterne, at anfaldene kan udløses af bestemte fødevarer, af skarpt lys eller af forstyrrelser i kroppens helt normale balancer, herunder menstruation, søvnforstyrrelser eller stress. Det er såkaldte ’trigger-faktorer’, der skal undersøges, inden man giver medicinsk behandling for migræne,” siger Jakob Møller Hansen fra Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital.

Migræne skal diagnosticeres

Samtalen mellem patient og læge er væsentlig. Jakob Møller Hansen fremhæver, at der findes specifik behandling af migræne, og at der kan gøres rigtig meget for folk med migræne.

”Vi kan ikke konstatere migræne ved en blodprøve, skanninger eller andre biomarkører. Det kræver, at man lytter til patienterne for at kunne stille den korrekte diagnose,” siger Jakob Møller Hansen.

Samarbejde og vidensdeling

”Vi har fået penge via Finansloven til at lave ’Nationalt videnscenter for hovedpine’. Her kan vi dele den erfaring, vi har opbygget, med praktiserende læger i hele landet, der jo møder patienterne først,” siger Jakob Møller Hansen.

I diagnosticeringen af migræne er en ’hovedpinedagbog’ et vigtigt værktøj. Heri kan patienterne nedskrive alle symptomer, herunder hovedpine, kvalme, lys- og lydoverfølsomhed, samt effekten af behandling.

”I den egentlige behandling af migræne arbejder vi med anfaldsbehandling, der afkorter og mindsker smerter ved anfald og forebyggende medicin. Medicinen kan man kan tage hver dag, hvis man har anfald flere gange om ugen, og derved reducere antallet af anfald,” siger Jakob Møller Hansen.

Et nyt middel kan dog ændre på den praksis. Med den nye metode får man en indsprøjtning en gang om måneden og behøver så ikke at tage forebyggende medicin dagligt. En anden fordel ved forebyggende behandling er, at det reducerer behovet for anfaldsmedicin.

Nye principper

”Det nye middel fungerer ud fra et helt nyt behandlingsprincip. Forskning her hos os i Glostrup har været med til at bane vejen for at sige, at det er nogle af de signalstoffer, vi har i hjernen, der kan udløse migræneanfald. Signalstoffer er det, nerverne bruger til at ’tale med hinanden’. Et af de signalstoffer er CGRP (Calcitonin gene-related peptide). I det nye middel bruger man et antistof (erenumab) til at ’støvsuge’ kroppen for CGRP. Så kan man reducere antallet af dage med migræne eller helt fjerne migrænen,” forklarer Jakob Møller Hansen.

Næste artikel