Home » Kampen mod kræft » Hospice: Når helbredelse ikke længere er en mulighed
Hospice

Hospice: Når helbredelse ikke længere er en mulighed

Hospice
Hospice
Foto: Unsplash
avatar

Dorit Simonsen

Chef for Hospice Djursland og formand for Hospicecheferne i Danmark

På hospicerne oplever patienterne og de pårørende fokus på hele deres svære livssituation.

Skrevet af Jens Kisker

I dag findes der 20 hospicer i Danmark, som alle varetager den lindrende indsats til mennesker med livstruende sygdomme, som for eksempel kræft. Medarbejderne er en blandet faggruppe af læger, sygeplejersker, psykologer, fysioterapeuter, diætister, frivillige m.m., som til sammen sørger for, at patienternes sidste tid her i livet bliver så god som mulig.

”Vi varetager den specialiserede lindrende behandlinger af de svære symptomer, et menneske kan have på grund af deres sygdom og ofte langvarige behandlingsforløb. Vi ser på patienten og de pårørende som hele mennesker. Mange pårørende er i krise, når de kommer her og er ikke vant til at blive involveret i det, som skal ske, fordi det tidligere har drejet sig meget om behandlingen af sygdommen. Her kan de indgå i omsorgen, behandlingen og de beslutninger, der skal tages, i den udstrækning de magter det,” siger Dorit Simonsen, chef for Hospice Djursland og formand for Hospicecheferne i Danmark.

Øjnene op for muligheder

På hospicerne får mange mennesker også øjnene op for, at de måske hellere vil have deres sidste tid i fred med deres nærmeste pårørende, fremfor at forsøge endnu en behandling, som muligvis blot forlænger deres levetid lidt, fortæller Dorit Simonsen og tilføjer, at det også sker, at lindringen medfører, at nogle patienter kan blive udskrevet.

Mange pårørende er i krise, når de kommer her og er ikke vant til at blive involveret i det, som skal ske, fordi det tidligere har drejet sig meget om behandlingen af sygdommen.

Vigtigt at inddrage hospicerne

Ifølge Dorit Simonsen oplever de en gang i mellem, at folk faktisk ville ønske, at de havde takket nej til yderligere behandling for i stedet at kunne nyde deres sidste tid med deres pårørende:

”I forbindelse med Kræftplan 4 er hospicerne derfor vigtige medspillere med deres viden og erfaring med den svære samtale, lindrende indsats, pårørende og muligheden for at bevare patienterne livslyst den sidste levetid.”

Næste artikel