Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Lymfødem – en kronisk lidelse
Behandling af lymfødem

Lymfødem – en kronisk lidelse

Et lymfødem er en kronisk hævelse, der f.eks. kan opstå efter operationer og strålebehandling af cancer. De skyldes en ophobning af lymfevæske mellem cellerne i en del af kroppen – oftest arme og ben. Det er vigtigt, at du er opmærksom på de tidlige tegn på lymfødem – for jo hurtigere du opdager det, des bedre kan det kontrolleres.

De første tegn på lymfødem kan være

  • Synlige hævelser efter fysisk belastning, der aftager under hvile
  • Sko og fingerringe, der strammer
  • En fornemmelse af spænding, øget tyngdefornemmelse og stivhed
  • Smerter eller ømhed
  • Mere tør hud

Behandling

Der er gode muligheder for at begrænse lymfødemet ved hurtig behandling, så det generer dagligdagen mindst muligt. Den mest effektive behandling er en fysioterapeutisk behandling af lymfødem.

Behandlingen består af flere dele, afhængig af hvor i forløbet du er, når behandlingen starter. Den kan bl.a. bestå af bandagering, manuel lymfedrænage, øvelser og rådgivning i forhold til kompression, og udføres af specialuddannede terapeuter.

Behandlingen skal ofte suppleres med nænsom pleje af huden, da lymfødem gør din hud tør, uelastisk og mere udsat for infektioner. Det er derfor vigtigt, at du holder din hud blød med vandbaseret creme for at undgå revner og udtørring.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Next article