Home » Kampen mod kræft » ”Med kunstig intelligens (AI) bringer vi cancerpræventionen op på næste niveau”
Sponsoreret

– Gynækologisk celleprøvekontrol med cytologi er lige så vigtigt som altid, men der stilles store krav til dem, der har til opgave at finde et lille antal afvigende celler blandt de 70.000-80.000 celler i en celleprøve. Ved at kombinere digital afbildning med kunstig intelligens kan Genius™ Digital Diagnostics System hurtigt analysere hver eneste celle på et objektglas, hvilket vil revolutionere screening for livmoderhalskræft. Sådan siger Michael Quick, Hologics chef for forskning og udvikling inden for blandt andet digital cytologi.

At undersøge celleprøver i mikroskop for at finde tidlige tegn på kræft er lidt som at lede efter en nål i en høstak. Ikke desto mindre er det takket være netop denne teknik, cytologien, at antallet af tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark er mere end halveret siden screeningsprogrammet af celleprøvekontrol blev indført i 1960’erne.

Michael Quick Hologic

Michael Quick

“Genius digitale diagnosesystem gør screening for livmoderhalskræft både hurtigere og mere præcis,” siger Michael Quick, leder af forskning og udvikling hos Hologic.

Foto: Hologic

Som førende inden for populationsbaseret screening har Hologic flere gange flyttet grænserne, ikke mindst når det gælder kvinders sundhed.

I 1996 lanceredes ThinPrep®, den første godkendte væskebaserede test til gynækologisk celleprøvekontrol.

– Fordelen ved denne test er, at prøverne er af højere kvalitet og viser flere repræsentative celler end konventionelle udstrygninger, forklarer Michael Quick.

I 2008 introduceredes Hologics Aptima® HPV Assay, som detekterer det virus, der forårsager livmoderhalskræft. Til forskel fra ældre HPV-tests, som er DNA-baserede, analyserer Aptima HPV i stedet mRNA, hvilket giver samme høje følsomhed, men signifikant forbedret specificitet, altså evnen til at skelne mellem potentielt farlige og harmløse infektioner.

Og nu er det tid igen: Genius™ Digital Diagnostics System sorterer hurtigt de mest diagnostisk relevante celler fra og viser dem i et galleri på skærmen.

– Med AI bringer vi screeningsprocessen op på et højere niveau, men det er stadig op til patologer og cytodiagnostikere at tolke resultaterne ud fra deres ekspertise, siger Michael Quick.


Indholdet i denne tekst er beregnet som information og er ikke beregnet til at fungere som medicinsk rådgivning. Kontakt din læge for specifikke råd om din sundhed og behandling. Hologic, Genius, ThinPrep og Aptima er registrerede varemærker tilhørende Hologic, Inc. og/eller deres datterselskaber.


ADS-03145-NOR-DK Rev 001 @2021

Hologic, Inc. er et innovativt medicinsk teknologivirksomhed, der primært fokuserer på at forbedre kvinders sundhed og trivsel gennem tidlig påvisning og behandling. For mere information om Hologic, besøg www.hologic.com

Næste artikel