Home » Kampen mod kræft » Mænd med prostatakræft finder svar i patientforeningen Propa
Prostatakræft

Mænd med prostatakræft finder svar i patientforeningen Propa

Ældre mand fotograferet i sort/hvid
Ældre mand fotograferet i sort/hvid
Foto: Pexels.com

En del patienter oplever, at lægen ikke har nok tid til at tale tingene tilstrækkeligt igennem, når de får konstateret prostatakræft. Men her kan en patientforening hjælpe til, siger Jan Olesen, der selv lever med prostatakræft.

Læger har sjældent mulighed for at bruge mere end 15-20 minutter til en konsultation. Derfor mangler der tid til, at de kan forklare, hvad de enkelte undersøgelser viser, og hvad det kommer til at betyde for patienten. Derfor kan man som kræftpatient ofte føle sig frustreret og uafklaret, fortæller Jan Olesen.

”Det er ikke lægernes skyld, de gør deres bedste. Men når man får så alvorlig en dom, kommer det som et chok, og det kræver lang tid at forstå og acceptere sygdommens konsekvenser,” siger Jan Olesen og fortsætter:

Stresset over diagnosen

”Da jeg fik konstateret prostatakræft, havde jeg en lang række spørgsmål og uvisheder, som jeg ikke synes at få svar på eller forstod. Jeg gik faktisk flere måneder og var stresset over ikke at vide, hvad min diagnose havde af betydning for mig, og hvor alvorligt det egentlig var. Det var først, da jeg snakkede med patientforeningen PROPA, at jeg fandt ro og afklaring omkring mine spørgsmål,” siger Jan Olesen, der til daglig arbejder som ATC-tekniker for Københavns metro.

Han fik konstateret prostatakræft i 2012, og går nu på livsforlængende medicin. Prostatakræft rammer mange mænd, når de bliver ældre, men det er de færreste, hvor det bliver en dødelig sygdom, hvis de får behandling i tide. For dem, hvor en behandling er nødvendig, kan der dog være en række alvorlige konsekvenser. Blandt andet kan behandlingen påvirke mandens evne til at få rejsning.

Gode råd, der kan bruges

I patientforeningen er der folk, som har dygtiggjort sig og skaffet stor viden om prostatakræft, og som derfor kan rådgive på en masse fronter – blandt andet omkring de behandlingsformer, man bliver tilbudt som patient. Foreningen afholder også foredrag, hvor læger kommer ud og fortæller om prostatakræft, og hvor man kan stille spørgsmål og få en længere snak.

”Det har givet mig en ro, fordi jeg fik information, som jeg kunne bruge. Jeg forstod pludseligt, hvad de forskellige resultater fra undersøgelser betød,” siger Jan Olesen, der efter kort tid som medlem blev valgt ind som næstformand i patientforeningens lokalgruppe Storkøbenhavn.

En rigtig mandeforening

Det har en positiv virkning på risikoen for at udvikle prostatakræft at være fysisk aktiv. Derfor arrangerer patientforeningen også fodboldkampe og løbeture for medlemmerne, som man kan dukke op til eller deltage i.  ”Motion er rigtig godt mod kræft. Vi har derfor et fast fodboldarrangement hver uge, hvor folk kan melde sig på. Det er jo bare sjov og ballade.

Det kan være en god afveksling til hverdagen. Derudover arrangerer vi også et foreningsløb, hvor vi løber ude i dyrehaven,” fortæller Jan Olesen. Selvom patientforeningen er en rigtig mandeforening, er der også en gruppe for pårørende til mænd med prostatakræft. Der kan de mødes og udveksle erfaring.

Læs mere om Prostatakræftforeningen her

Næste artikel