Home » Kampen mod kræft » Stadig flere kræftformer behandles med partikelterapi i Danmark
Kampen mod kræft 2021

Stadig flere kræftformer behandles med partikelterapi i Danmark

Morten Høyer
Morten Høyer
Morten Høyer Ledende overlæge ved Dansk Center for Partikelterapi. Foto: Tomas Bertelsen

Partikelterapi er præcis og skånsom strålebehandling, som danske kræftpatienter tidligere måtte rejse til udlandet for at få. Men med etableringen af Dansk Center for Partikelterapi i 2019 er behandlingsformen startet i Danmark og forventes fuldt udrullet i 2024.

Dansk Center for Partikelterapi startede op med behandling af hjernetumorer, hovedhalskræft (mundhule og svælg), kræftramte børn og brystkræft i venstre side.

– Vi startede med at behandle de kræftformer, hvor patienterne umiddelbart ville have størst gavn af protonbehandling, og hvor det tekniske var helt på plads fra starten, og så har vi rullet det ud til flere og flere gruppe, siger Morten Høyer, der er ledende overlæge ved Dansk Center for Partikelterapi.

I 2020 blev 190 patienter behandlet, og målet omkring 1000 i 2024. Hver patient får i gennemsnit 28 behandlinger.

– Vi er nu ved at åbne op for behandlinger af kræft i spiserøret og lymfekræft samt dernæst kræft i leveren og prostata, siger Morten Høyer.

Når centeret forbereder nye behandlinger, startes de op som led i kliniske forsøg.

Koncentreret og skånsom effekt

Partikelterapi er strålebehandling med protoner, der accelereres op til meget høj hastighed og sendes ind mod tumoren.

– Det specielle er, at man får en koncentreret effekt direkte inde i tumoren, hvilket gør det mere skånsomt end røntgenstrålebehandling, hvor man også tilfører stråledosis i det omgivende væv, forklarer Morten Høyer.

Partiklernes fordel pga. den nøjagtige position, hvor de er virksomme, er imidlertid også deres største ulempe, da evt. ændringer i tumorens afstand fra hudoverfladen kan få betydning for strålingens præcision. Partikelterapi er derfor kun hensigtsmæssigt til udvalgte kræftformer og patienter.

– En af udfordringerne er, hvis tumoren bevæger sig med vejrtrækningen – som f.eks. ved lungekræft, der derfor er mindre velegnet til partikelterapi, siger Morten Høyer.

Udvælge de bedst egnede patienter

Hvilke kræftgrupper, der kan tilbydes partikelterapi, beslutter Dansk Center for Partikelterapi sammen med de multidisciplinære cancergrupper, der er inden for de 24 største kræftformer i Danmark.

Sammen laver vi retningslinjer gennem sammenligning af behandlingsalternativerne i forhold til relevans og skånsomhed.

Selve patientudvælgelsen foregår lokalt i de syv kræftafdelinger, hvor man giver stråleterapi, siger Morten Høyer.

Næste artikel