Home » Kampen mod kræft » Underernæring hos kræftpatienter øger dødelighed
Underernæring hos kræftpatienter

Underernæring hos kræftpatienter øger dødelighed

Person på badevægt
Person på badevægt
Foto: Getty Images
avatar

Henrik Højgaard Rasmussen

Klinisk professor ved Aalborg Universitetshospital, Gastroenterologisk Afdeling

Underernæring hos kræftpatienter betyder, at mange når aldrig at komme i behandling, fordi de er for underernærede til behandling.

Det kan ikke overdrives, hvor vigtigt det er at holde vægten ved lige, hvis man får kræft. Underernæring er nemlig en af de største årsager til dødsfald blandt kræftpatienter. Undersøgelser viser, at en femtedel af dødsfaldene kan tilskrives underernæring.

Det fortæller Henrik Højgaard Rasmussen, der er klinisk professor ved Aalborg Universitetshospital, Gastroenterologisk Afdeling.

”Underernæring har en masse uheldige følgevirkninger. Det er de underernærede, som har den dårligste respons på kemobehandlingen, får flest komplikationer, er indlagt i længst tid og har det længste rehabiliteringsforløb. Og så har de den største dødelighed,” siger han.

Vigtigt med tidlig indsats

Faktisk er nogle kræftpatienter så underernærede, når de modtager diagnosen, at de ikke engang er i stand til at modtage behandling. Det understreger behovet for at sætte tidligt ind mod underernæring.

”Hvis patienten har et vægttab, bør man allerede fra første dag tilknytte et tværfagligt team, herunder en diætist, som kan give kostråd og vejledning. Patienterne har ofte en nedsat appetit, så det gælder om at finde årsagerne, behandle disse og designe en målrettet ernæringsbehandling,” siger Henrik Højgaard Rasmussen.

Dialogværktøj hjælper patienter og behandlere

Der findes screeningsværktøjer til at finde de patienter, der er underernærede, og den patientgruppe bør gennemgås systematisk, mener professoren.

Til det formål har forskere på Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj, en app, hvor patienter kan indtaste oplysninger om appetit, smerter, opkast, vægt, madindtag, osv. Ud fra de oplysninger kan læger, sygeplejersker og diætister tage hånd om patienten.

Spis protein- og fedtrigt

Henrik Højgaard Rasmussen råder kræftpatienter til at spise masser af små, proteinrige og fedtrige måltider. Mad, der indeholder masser af næring uden at fylde for meget.

”Med den rette vejledning kan patienter få styr på vægten og selv gøre en stor indsats for at øge chancerne for helbredelse. Ernæring er en lige så vigtig del af behandlingen som den øvrige kræftbehandling,” siger han.

Næste artikel