Skip to main content
Home » Kvinders helse » Den uundgåelige overgangsalder
Overgangsalder

Den uundgåelige overgangsalder

kvinde køler ned da hun har svedturer fra overgangsalderen
kvinde køler ned da hun har svedturer fra overgangsalderen
Foto: Gettyimages

Alle kvinder vil blive berørte af overgangsalderen i større eller mindre grad, så det handler om at komme bedst muligt igennem.

Skrevet af Sanne-Maria Bjerno Jakobsen

Sommer og overgangsalder kan være en træls kombination for mange kvinder, der lider af væskeophobninger og hedeture, som kun bliver værre i varmen. Nogle oplever også, at de andre gener som humørsvingninger bliver kraftigere i denne årstid. Det fortæller læge Søs Wollesen, der har skrevet syv bøger om kvinders helse og overgangsalder.

“Mange kvinder fortæller mig, at de reagerer meget mere på hormonsvingningerne om sommeren. Den uregelmæssige hormonbalance påvirker også de små blodkar, som udvider sig mere, hvilket giver hævelser i vævet rundt omkring i kroppen og væskedannelse i bl.a. fødder, hænder og omkring øjnene.”

Naturen mindsker generne

Overgangsalderen skyldes, at kroppen – næsten – holder op med at producere de naturlige hormoner østrogen og progesteron. I og efter overgangsalderen produceres der meget lidt østrogen, og det er da overvejende fra fedtvævet. Nogle få kilo ekstra kan lindre lidt, men for mange kan det også gøre det modsatte.

Der er rigtig mange planter, der indeholder stoffer, der fungerer ligesom de hormoner i kroppen, som pludselig mangler, blot med meget lavere styrke.

Perioden kan være en voldsom oplevelse for nogle og vare i mellem fem og ti år. I den værste tid kan medicinsk behandling med kunstige hormoner være en hjælp til at komme igennem den svære tid med færre gener, men anbefales overvejende til kvinder som har det meget svært.

Naturen har dog også et stort arsenal af hjælpemidler, som kan lindre symptomerne, fortæller Søs Wollesen.

“Der er rigtig mange planter, der indeholder stoffer, der fungerer ligesom de hormoner i kroppen, som pludselig mangler, blot med meget lavere styrke” siger Søs Wollesen og tilføjer:

“Hvis man kan undgå de medicinske tiltag og bruge de naturlige stoffer i stedet, vil det absolut være at anbefale.”

Udskyder ikke overgangsalderen

Der findes en lang række kosttilskud, vitaminer og mineraler, som kan købes i helsekostbutikker, og ofte er det en fordel at kombinere flere kosttilskud for at få den bedste effekt. Hver enkelt kvinde er unik, og det samme er hendes reaktioner på overgangsalderen og hormonhavets bølger i hendes krop. Hvilket samtidig betyder at hun kan respondere anderledes på de produkter hun anvender, end andre kvinder måske gør. Tid er en faktor, for det tager længere tid at opnå effekt med de naturlige produkter end medicinsk hormon terapi.

Lindringen af de gener, som hormonsvingningerne giver, betyder ikke, at man udskyder problemerne til senere, slår Søs Wollesen fast.

“Overgangsalderen fortsætter sit ræs i kroppen, selvom man tager tilskud eller kunstige hormoner. Men den bliver lidt mere til at holde ud. ”

Next article