Skip to main content
Home » Kvinders helse » Derfor er menstruationskoppen et godt alternativ
Menstruationskop

Derfor er menstruationskoppen et godt alternativ

Menstruationskoppen
Menstruationskoppen
Foto: Gettyimages

Pas på dit underliv og vælg økologiske tamponer, bind og trusseindlæg, når du har menstruation. Eller brug en menstruationskop som består af silikone og ikke giver allergi.

Skrevet af Mette Fensbo

Mange hygiejneartikler som bind, tamponer og trusseindlæg indeholder bl.a. parfume og forskellige konserveringsmidler. Specielt trusseindlæg har fanden skabt, hvis man lytter til gynækolog Christine Felding. Hun anbefaler kvinder udelukkende at bruge økologiske produkter eller en menstruationskop. Og så skal de helt droppe trusseindlæg.

Ubehagelige gener i underlivet fra kemi

”For de kvinder der er sarte i bunden kan den unødvendige kemi give meget ubehagelige gener som kløe, svie og udflåd. Alt for mange kvinder bruger trusseindlæg hele tiden – ikke kun når de har menstruation. Og de gør det, fordi ‘de plejer’. Det er en rigtig dårlig vane. Hvis produktet ikke er økologisk bliver deres underliv hele tiden udsat for masser af konserveringsmidler.”

Menstruationskoppen er nem at bruge

Menstruationskoppen er ifølge Christine Felding et godt alternativ til de mere konventionelle hygiejneprodukter. Den består af silikone og giver ikke allergi. Og den findes i forskellige størrelser, så både kvinder der har født, og de der endnu ikke har, kan have gavn af den. ”Menstruationskoppen er meget nem at sætte op i underlivet, hvor den selv folder sig ud. Man skal så tømme den efter behov og det er helt unødvendigt med bind og trusseindlæg. Det lugter heller ikke, og der er absolut intet skadeligt ved den.”

Modne kvinder bør give menstruationskoppen en chance

Specielt når det gælder de lidt mere modne kvinder, fornemmer Christine Felding en psykologisk barriere i forhold til at prøve noget nyt. ”De ældre kvinder spørger slet ikke til menstruationskoppen. De ved, hvad de har, og det er for mange tilstrækkeligt. De unge er til gengæld meget nemmere at diskutere de forskellige muligheder med og klart lettere at overtale til at give menstruationskoppen en chance. Og endnu har jeg ikke fundet en ung kvinde, der ikke kan lide den. De, der bløder meget, sover med enten tampon eller natbind. Man kan også sagtens sove med koppen, og det er da bedre, at blodet løber ned i en kop fremfor ud i et bind.” Endelig har der været usikkerhed om menstruationskoppen kan bruges, hvis en kvinde har spiral. ”Det kan man uden problemer. Studier har vist, at der ikke er nogen risiko for, at man kan komme til at trække spiralen ud ved brug af koppen.”

Next article