Skip to main content
Home » Kvinders helse » Ellie Jokar: ”Hvad vil du gøre, hvis du ikke er bange?”
Multipel sclerose

Ellie Jokar: ”Hvad vil du gøre, hvis du ikke er bange?”

Ellie Jokar
Ellie Jokar
Foto: Presse
avatar

Ellie Jokar

Skuespiller, komiker, tv-producer og tilrettelægger

Livet er fyldt med muligheder, når du tør tro, at du kan, siger Ellie Jokar, der fik konstateret multipel sclerose som 18-årig.

For et halvt år siden oplevede Ellie Jokar endnu et attak. Til tider lammer attakket hende i op til en måned, så hun må halte eller undlade at bruge armen. Hun kommer sig altid igen, men nogle gange har hun mistet noget førlighed efterfølgende. Sådan er sclerose. Det er en forbandet barsk sygdom, og mange ville nok bure sig inde efter et attak. Men ikke Ellie Jokar. Hun står op og kæmper videre. 

”Hvor får du den styrke fra, spørger folk mig tit. Jeg tror, at den kommer fra, at jeg ser meget positivt på tilværelsen, og så sørger jeg for at have gode mennesker omkring mig, folk, som styrker mig og har lyst til at lytte og støtte mig. Først og fremmest er det vigtigt at have støtte fra familien,” siger Ellie Jokar, der arbejder som komiker, skuespiller, tilrettelægger og webserie-producent på Den Lyserøde Taxi. 

Sørg for at leve et liv med glæde

Ellie har et mantra, som hun ofte finder frem. Det åbner for sluserne, så hun nemmere ser, at livet er fyldt med muligheder, når man tør gribe dem. Det er spørgsmålet: ’Hvad vil du gøre, hvis du ikke var bange?’

”Når du ikke er bange, er der pludseligt langt flere muligheder. Jeg ved ikke, hvad der sker i morgen, når jeg står op, så jeg vil ikke være bange for at leve et godt liv lige nu,” siger Ellie Jokar og fortsætter:

”At leve godt handler ikke om at gå rundt i dyre ting, men at leve godt med de mennesker, du elsker og har omkring dig. Det er de små ting i livet, som gør det værd at leve. Det, tror jeg, er enormt vigtigt, at man husker sig selv på.”

En mor for gadens unge

For nogle år siden arbejdede Ellie Jokar med at få unge væk fra gaden og bandemiljøerne. Det gør hende glad at være der for andre, som har brug for det. I dag er hun ikke tilknyttet et værested for unge, men de unge ved, hvem hun er, og at hun kan hjælpe dem, så de kontakter hende selv.

”Jeg hjælper dem med at få kontakter og komme i gang med noget. Få dem ind i castingbureauer og gøre dem synlige for forskellige produktionsselskaber. Omvendt ringer bureauerne også til mig og spørger, om jeg kender en ung pige eller dreng, der vil passe godt til rollen,” siger Ellie Jokar og fortsætter:

”Jeg har en kæmpe passion for at være med til at skabe noget for unge, som har det svært, og for folk, som ikke bliver set og hørt i samfundet. Det motiverer mig at gøre en forskel og bane vejen for unge, som har brug en støtte.”

De unge er så tæt knyttet til hende, at de ofte kalder hende ’mama’. Som regel for sjov, men også fordi de ser hende lidt som en mor-skikkelse. Ellie har ikke børn, fordi hun har valgt det fra. Det fortryder hun ikke, men det er rart at have kontakt til børn og unge, synes hun.

”Jeg elsker børn, men da jeg i så tidlig en alder fik sclerose, så træffer jeg det valg, jeg mener er bedst for det ufødte barn og mig selv. Det burde ikke være så tabu at sige højt, at man ikke vil have børn.”

Frøken Rose må ikke tage kontrollen

Ellie Jokar vil ikke lade sclerosen – eller ’frøken Rose’, som hun kalder sygdommen – styre hendes liv, og hun anbefaler andre kvinder med kronisk sygdom at gøre det samme.

”Jeg anbefaler kvinder at holde et positivt syn på tilværelsen, jeg ved godt, det kan være svært, men omring dig med alt det, der gør dig glad. Familien, venner, kæledyr, musik etc. Har du en drøm så hop ud i den. Tænk på hvad du ville gøre, hvis du ikke var bange. Lad ikke Frk. Rose tage kontrollen over dit liv,” siger Ellie Jokar.

Det samme gør sig gældende med ønskerne til, hvad livet skal indeholde. 

”Jeg prøver at huske mig selv på, at hvis jeg vil noget, så må jeg sørge for, at det kommer til at ske. I sidste ende er vi vores egen lykkes smede. Jeg skal nok få tingene til at ske for mig.” Eller som hendes samarbejdspartnere siger: det er altid rock ’n’ roll med dig, Ellie.

Next article