Skip to main content
Home » Kvinders helse » Har du også overaktiv blære? Sådan får du hjælp
Overaktiv blære

Har du også overaktiv blære? Sådan får du hjælp

Moden kvinde kigger direkte i kameraet
Moden kvinde kigger direkte i kameraet
Foto: Getty Images

Mange med overaktiv blære søger ikke hjælp hos lægen. Det er ærgerligt, for der er faktisk meget hjælp at hente, siger Frank Schmidt, ph.d. og afdelingslæge. 

Socialt invaliderende problem

Overaktiv blære rammer danskere i en bred aldersgruppe, men det bliver mere og mere udbredt med alderen. Der er både dem, der hele tiden føler, at de skal tisse uden, at de rent faktisk skal, og så er der dem, som ufrivilligt tisser. Det kan være små skvæt eller hele vandladninger. Fælles for dem alle er, at der er god hjælp at hente hos lægerne, men desværre er det for få, der gør noget ved det. ”Det er ærgerligt, at folk går lang tid med problemerne, før de opsøger deres læge. Det kan være socialt invaliderende at have problemer med en overaktiv blære. Folk er nervøse for at lugte af tis eller gå på toilet hele tiden. Derfor isolerer folk med overaktiv blære sig i højere grad end andre. Det forringer livskvaliteten,” siger Frank Schmidt, afdelingslæge og speciallæge i urologi på Aarhus Universitetshospital. Han har specialiseret sig i urinvejslidelser og behandler dagligt folk med vandladningsproblemer, såsom overaktiv blære. 

Læge: ”Vi kan behandle stort set alle”

Mange med overaktiv blære finder lappeløsninger på deres problemer, f.eks. ved at købe alternativ medicin, gå med ble, løbe på toilet mange gange om natten, så det ødelægger søvnen. Men lappeløsninger er dårlige løsninger. Heldigvis kan stort set alle med overaktiv blære få betydelig hjælp af lægen. ”Vi kan ikke kurere alle, men vi kan hjælpe dem betydeligt til et liv med større kvalitet. Vi plejer at sige: vi redder ikke liv, vi redder livskvalitet,” siger Frank Schmidt. 

Next article